Sari la conținut

Mai mulți turiști din stațiunea Costinești au ajuns de urgență la spital, cu greaţă şi vărsături

Salvare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ambulanta

UPDATE. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa a anunţat că din cele 21 de persoane cazate la Vila Mândru din Costineşti, care au acuzat tulburări digestive şi au fost transportate la spital trei au fost internate şi a precizat că nu există forme severe de boală.

UPDATE. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că bucătăria vilei din Costineşti, de unde 21 de turişti au ajuns la spital cu tulburări digestive, va fi închisă după ce au fost găsite mai multe nereguli.

Astfel, echipele de control au găsit mezeluri şi carne fără elemente de identificate, mizerie în frigidere şi urme de mucegai la chiuveta din bucătărie, produse ţinute la temperaturi de peste 20 de grade deşi trebuie păstrate la rece, dar şi muşte.

ANPC a anunţat că a verificat Vila Mândru din Costineşti după ce 20 de turişti cazaţi acolo au acuzat probleme de sănătate.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat că în urma controlului au fost găsite diverse produse, printre care crenvurşti, parizer, salam feliat, salam victoria, carne porc congelata, cotlet porc gatit-congelat, care erau depozigtate fără elemente de identificate. De asemenea, congelatorul pentru carne de pasăre, congelatorul de legume-fructe, frigiderul pentru lactate şi cel de ouă au urme de rugină, chedere cu mucegai şi mizerie.

Comisarii ANPC au mai găsit telemea de vacă şi unt depozitate la temperaturi de peste 20 de grade Celsius în condiţiile în care indicaţia producătorilor este să fie ţinute la temperatură de 2- 4 grade Celsius.

Alte nereguli au fost: prezenţa muştelor în bucătărie, folosirea ustensilelor de plastic, păstrarea ustensilelor de curăţenie (mop, găleată, mătură) lângă materiile prime, urme de mucegai în chiuveta din bucătărie, erau folosite cuţite şi ustensile neconforme, din lemn, uzate şi cu nituri, iar coşurile de gunoi erau fără capac şi sistem de acţionare cu pedala.

Horia Constantinescu a precizat că au fost găsite nereguli şi la meniu, în sensul că nu erau informaţi consumatori cu privire la declaraţiile nutriţionale, la lista substanţelor posibil alergene şi nu era făcută menţiunea „produs din produs decongelat”.

Echipele de la ANPC au verificat şi spaţiile de cazare de la Vila Mândru din Costineşti.  “Operatorul economic deţine spaţii de cazare – 22 camere, care la data şi ora controlului erau ocupate în totalitate. S-a permis controlul în una din aceste camere unde s-a constatat lipsa informaţiilor cu privire la serviciile gratuite şi cu plată, conform clasificării, lipsa informaţiilor cu privire la instrucţiunile de utilizare a telecomenzii aferente aparatului de aer condiţionat- televizor, iar furnirul patului era depreciat”, a mai afirmat Horia Constantinescu.

El a adăugat că au fost găsite probleme şi la piscina vilei respective. “S-a constatat utilizarea unor saltele cu pete şi neigienizate. Nu se menţionează adâncimea acesteia, lipsa punctului negru pe fundul apei care să ateste claritatea acesteia. Nu există registru care să ateste clorinare apei”, a mai declarat preşedintele ANPC, potrivit Agerpres.

Horia Constantinescu a mai anunţat că au fost retrase din consum aproape 11 kilograme de produse şi se va face propunere de închidere temporară pentru bucătăria şi piscina vilei.

___________________________________________________________________________

21 de turiști, inclusiv 6 copii, au fost preluaţi cu ambulanţele de la o vilă din Costinești după ce au acuzat stări de greaţă şi vărsături. Apelul la 112 anunța 8 cazuri cu indigestie.

Cadrele medicale au preluat și transportat la UPU Constanța în total 21 de turiști: 11 femei, 4 bărbați și 6 copii. La vila respectivă a rămas o ambulanță pentru evaluarea altor pacienți.

Ce reprezintă intoxicaţiile alimentare?

Pe timpul verii, in concedii, toxiinfectiile alimentare sunt frecvente, principala cauza fiind consumul de alimente contaminate fie prin prepararea necorespunzatoare, fie prin pastrarea acestora in conditii improprii.

De la debutul primelor simptome, in cazul unor toxiinfectii alimentare usoare, simptomatologia se amelioreaza prin adoptarea unor masuri simple:

  • repaos alimentar initial,
  • hidratare corespunzatoare,
  • evitarea alimentelor grase, procesate, prajite,
  • consumul de alimente usoare precum orez fiert, paine prajita, introduse treptat in dieta,
  • eliminarea sucurilor acidulate din alimentatie, inclusiv a alcoolului si bauturilor care pot fermenta (de exemplu sucuri de fucte).

Simptomele intoxicației alimentare

Simptomele intoxicației alimentare dispar de regulă în cel mult 2-3 zile și se manifestă astfel:

  • Greață
  • Vărsături
  • Diaree
  • Crampe abdominale puternice
  • Slăbiciune
  • Pierderea apetitului
  • Febră
  • Dureri musculare
  • Frisoane
  • Durere de cap

În cele mai multe cazuri, o intoxicație alimentară alimentară nu are nevoie de tratament, se vindecă de la sine, cu un regim alimentar adecvat, potrivit doc.ro. Dacă situația se înrăutățește, trebuie să apelezi la un medic pentru a ți se prescrie un tratament.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel