Sari la conținut

Măicuța-doctor care alină suflete și vindecă trupurile: „Cel mai greu e să lucrezi cu sufletul omului”

Sursă foto: Adevărul

Spitalul Clinic CFR Timișoara se poate lăuda cu un personal medical aparte. Ana Maria Pah, cunoscută ca măicuța Anastasia – a devenit medic primar pe Secția de Boli Interne.

Măicuța-medic a ales să își ducă viața în slujba lui Dumnezeu și să contribuie la vindecarea oamenilor, pentru că, potrivit acesteia,bolile trupești pleacă de la o problemă sufletească, o nemulțumire, o îngrijorare.

„De mică mi-am dorit să intru în mănăstire”

Originară dintr-o localitate de lângă Jibou, județul Sălaj, a terminat Facultatea de Teologie din Timișoara și apoi a urmat Medicina. În anul patru, Ana Maria Pah a intrat în mănăstire, devenind maica Anastasia. A fost convinsă că poate fi mai utilă în societate decât la un schit.

„De mică mi-am dorit să intru în mănăstire, mi-a plăcut foarte mult viața monahală. Părinții și bunicii mei au fost oameni credincioși, cumva am crescut pe lângă biserică. Prima dată mi-am dorit să intru în mănăstire imediat după ce am terminat liceul. Numai că m-am sfătuit cu un preot mai în vârstă, care mi-a spus că eu ar trebui să mai rămân în <lume>. Și am dat la Teologie, care a fost prima facultate. În ultimul an de Teologie, a apărut gândul de a da la Medicină, pentru a ajuta și a fi de folos.

Nu am spus nimănui, am învățat, m-am pregătit și am intrat la Medicină. Nu a fost ușor, aproape la fiecare examen m-am gândit că aș putea să renunț la facultate, pentru îmi doream mult să stau la mănăstire.

Dar eram la un schituleț, lângă Herculane, unde am văzut foarte multă populație îmbătrânită, care îmi cerea ajutorul. Și atunci am zis că eu trebuie să termin, să fiu de folos oamenilor”, a povestit maica Anastasia în cadrul unui interviu pentru Adevărul.

„Noi suntem și trup, și suflet”

A ales ca specialitate Medicina internă, să poată vedea omul în totalitate, să aibă o adordare holisitcă.

„Ce poate fi mai complex decât medicina internă! Am observat de-a lungul timpului, vorbind cu pacienții, că pe lângă problema de sănătate pe care o au, au și o nemulțumire, o problemă sufletească. Dacă se corectează împreună și tratamentul și randamentul sunt mai bune.

Noi suntem și trup, și suflet. Sufletul nu stă undeva deasupra și trupul e aici, pe pământ. Cele două niciodată nu se despart cât suntem în viață. Atunci când se desparte, sufletul pleacă la Dumnezeu, iar trupul în pământ. Așadar, dacă suferă unul, e influențat și celălalt”, a adăugat ea.

„Cel mai greu e să lucrezi cu sufletul omului”

În fiecare dimineața, în drumul ei spre spital, măicuța Anastasia se oprește timp de câteva clipe la Catedrala Mitropolitană, la Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, și îl roagă să o lumineze, să-i dea putere și să o ajute să trateze bolnavii. La spital, îmbracă deopotrivă halatul alb cu stetoscopul la gât, dar și haina monahală.

„Am analizat foarte mult anxietatea și depresia la pacienții coronarieni. Am lucrat împreună cu un psiholog al spitalului, și să știți că pacienții care și-au corectat anxietatea și depresia au evoluat mult mai bine după o intervenție cardiologică.

Dar depinde de pacient, fiecare om are particularitatea lui. Cel mai greu e să lucrezi cu sufletul omului, pentru că numai Dumnezeu știe ce este acolo.

Dar sunt pacienți care îmi vorbesc și despre problemele lor. În special, mamele se necăjesc foarte mult pentru copii. Și atunci apar diferite boli, în funcție de care organ este mai sensibil.

Pot să vă spun că bolile trupești, marea majoritate a lor, sunt legate și de o problemă sufletească”, a povestit măicuța-doctor de la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: