Sari la conținut

Ai mâinile și picioarele reci? Iată cu ce probleme de sănătate te poți confrunta!

INSP gripa

Ai mâinile și picioarele reci chiar și vara? Iar în sezonul rece ești din categoria persoanele friguroase, care se îmbracă extrem de gros și dau drumul la căldură la maxim? Ei bine, există câteva motive pentru care te confrunți cu aceste stări.

Atunci când ai mâinile și picioarele reci este posibil să suferi un dezechilibru hormonal sau să te confrunți cu o problemă de sănătate.

Temperatura medie a corpului este de 36,6°C, dar aceasta poate varia cu până la 0,5°C de la o persoană la alta. Pe măsură ce ziua trece, temperatura corporală se va schimba în mod natural, existând variații de temperatură în diferite părți ale corpului.

  1. Vasele de sânge

Factorii care îngustează vasele de sânge ar putea fi motivul pentru care simți că ai membrele reci întotdeauna. Arterioscleroza poate fi o cauză a senzației constante de frig. Afecțiunea care cauzează cel mai frecvent senzația de frig este boala arterelor periferice, în care arterele care furnizează sânge membrelor sunt îngustate.

  1. Probleme de ordin hormonal

Atunci când o femeie este la menstruație, temperatura ei corporală poate varia. Înainte de ovulație poate fi 35,9°C, apoi, la câteva zile, poate ajunge la 36,7°C.

  1. Anatomia

În general, bărbații au o rată de energie de repaus mai mare (rata metabolică bazală de odihnă) datorită masei musculare ridicate, acest lucru însemnând că bărbații emană în mod natural cantități mai mari de căldură.

Femeile au un strat de grăsime de aproape două ori mai gros sub piele, în brațe și picioare, astfel încât este mai dificilă apariția căldurii în orice mușchi, pentru că durează mai mult să ajungă la receptorii de temperatură din piele. Acesta este un motiv pentru care unele femei se pot plânge că le este frig.

Deși este normal să cauți o pătură cât mai groasă cu care să te învelești ca să îți fie mai cald, orice senzație de frig prelungită sau anormală ar trebui verificată de către un medic specialist.

  1. Boli asociate cu toleranța redusă

Boala Raynaud este o afecțiune a circulației sangvine care face ca unele zone ale corpului să fie reci și amorțite, factorul fiind temperaturile reci sau stresul. Pot fi afectate, mai ales, degetele de la mâini și picioare, dar și urechile și nasul. Femeile sunt mai predispuse să sufere de această afecțiune, precum și persoanele care trăiesc într-un climat mai rece.

O altă afecțiune este hipotiroidismul, care afectează glanda tiroidă din gât, oprind-o din producerea suficientă a hormonilor, care ajută la menținerea nivelului necesar de energie, de greutate și al temperaturii interne. Hipotiroismul este tratat, de obicei, cu hormoni sintetici.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel