marți, mai 17, 2022

Boala care macină oasele. Osteoporoza este considerată de Organizația Mondială a Sănătății drept o problemă de sănătate publică. Prevenția și diagnosticarea precoce a osteoporozei devin astfel o prioritate, în contextul în care OMS estimează că 15% dintre femeile cu vârste între 50-59 ani suferă de această afecțiune, iar procentul ajunge la 70%  la cele de peste 80 de ani.

Numită şi “maladia silenţioasă”, osteoporoza face parte din categoria bolilor asimptomatice, care evoluează fără simptome până în stadiile avansate, când pacientul începe să resimtă diferite dureri cauzate cel mai frecvent de complicațiile acestei afecțiuni.

Te-ar mai interesa: Ce să faci ca să nu te mai balonezi deloc...

Din acest motiv, boala este adesea subdiagnosticată şi subtratată. În acest context, specialiștii recomandă persoanelor trecute de 45 de ani măsurarea mesei osoase la nivelul coloanei vertebrale lobare, şoldului și al antebraţului – principalele locuri în care apar primele modificări produse de osteoporoză.

Cele mai frecvente fracturi: la nivelul vertebrelor

“În primii 20 de ani de viață predomină procesul de formare de țesut osos, astfel că în jurul vârstei de 30 de ani scheletul uman atinge un maxim de masă osoasă. După vârsta de 35 de ani, osul pierde încontinuu din substanţa sa. Pierderea progresivă a masei osoase poate fi extrem de periculoasă pentru persoanele care nu au atins în prealabil o densitate osoasă crescută sau dacă pierderea osoasă este rapidă, crescând riscul de fracturi”, explică dr. Cristian Tăutu, medic specialist în medicină de familie.

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Monica Pop: ”Cu toții avem celule cancer...

Potrivit dr. Tăutu, cele mai frecvente fracturi osteoporotice apar la nivelul vertebrelor, de obicei spontan sau la diferite eforturi, unele chiar minime, în timp ce fractura de femur este cea mai severă, necesitând de multe ori internarea de urgență și intervenție ortopedică de corecție.

Pierderea masei osoase poate fi prevenită

Mai mult, fracturile de şold sunt cu atât mai serioase cu cât afectează semnificativ calitatea vieţii pacienţilor, generând şi un risc crescut de deces la vârste înaintate.

Te-ar mai interesa: Regim pentru colesterol crescut. Alimente permise ...

Osteoporoza duce la scăderea în înălţime, la deformări ale toracelui şi ale abdomenului şi afectează în procent mai mare femeile, aflate de obicei la menopauză. Din fericire, este o boală care poate fi prevenită prin încetinirea procesului de pierdere osoasă, prin evitarea factorilor de risc și, mai ales, prin dobândirea unei mase osoase cât mai mari până la vârsta de 30 de ani.

Te-ar mai interesa: Cum știi dacă ai intoleranță la lactoză. Primele s...

Ca modalități de prevenție dr. Cristian Tăutu recomandă evitarea sedentarismului, practicarea de mişcare fizică moderată de cel puţin 30 de minute pe zi, adoptarea unei alimentaţii bogate în calciu şi proteine, aportul adecvat de vitamina D, evitarea fumatului şi a consumului în exces de băuturi alcoolice, cafea şi sare.

Vitamine și minerale esențiale pentru sistemul osos

Legumele cu frunze verzi sunt bogate în calciu care ajută la îmbunătățirea sistemului osos. Spanac, ștevie, broccoli, praz, sparanghel sau salată verde, toate conțin vitamine și nutrienți necesari întăririi sistemului osos: vitamina K, magneziu, siliciu. De asemenea, cerealele fiind bogate în fibre, carbohidrați, vitamine, minerale, iar prezența lor în alimentație contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a sistemului osteo-articular.

Te-ar mai interesa: Ficatul gras poate evolua nedetectat ani de zile! ...

Din categoria cerealelor integrale fac parte fulgii de ovăz, grâul, ovăzul integral, secară integrală. Acestea pot fi de exemplu, integrate în dietă ca bază pentru micul dejun sau ca gustare, în oricare moment al zilei.

Calciul și vitamina D sunt cele două mari, cele mai multe persoane recunosc, dar magneziul, proteinele, acizii grași omega-3 și vitaminele A, C și K sunt de asemenea esențiale pentru sănătatea oaselor.

Alimente care întăresc oasele și articulațiile

  • Portocale și sucul de portocale. Portocalele sunt bogate în vitamina C, care este necesară pentru formarea colagenului și contribuie la sănătatea osoasă. O portocală este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamină A, care este esențială pentru creșterea scheletului normal și diferențierea celulară.
  • Laptele. Acesta este o sursă excelentă de calciu, care te ajută să ai oase puternice. De fapt, o ceașcă de lapte îți dă o treime din necesarul zilnic. Laptele este, de asemenea, bogate în vitamina D, adică practic îți va ajuta organismul să absoarbă calciu.
  • Brânza. Mai exact parmezanul este plin de calciu, în plus, acesta este o sursă ideala de proteine și conține și vitamina A.
  • Smochinele. Conțin minerale și vitamine care sunt esențiale pentru sănătatea osoasă. De exemplu, o ceașcă de smochine conține 180 miligrame de calciu, vitamina C și vitamina K.
  • Spanac. Acesta este ideal pentru sănătatea oaselor tale, deoarece este bogat în vitaminele A, C și K. În plus, are foarte puțin calorii, așa că este ideal și pentru cei care vor să țină dietă, să slăbească.
  • Kiwi. Aceste fructe sunt pline de magneziu și de vitamina C, au și calciu, cât și vitamine A și K de aceea este indicat să le consumi constant.
  • Somon. Acest pește este bogat în proteine, vitamina D, acizi grași Omega 3 care au rolul de a menține oasele sănătoase.
  • Laptele de soia este o sursă bună de proteine și acizi grași Omega 3. În plus, are și calciu și vitamina D, esențiale pentru sănătatea oaselor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private