Din cuprinsul articolului
Malaria poate fi înfrântă! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a certificat Timorul de Est, o națiune din Asia de Sud-Est, ca fiind țară fără niciun caz de malarie. Potrivit OMS, este o realizare remarcabilă pentru această țară, a doua cea mai mare proporție de catolici din lume, după Vatican, care a acordat prioritate acestei boli și a inițiat un răspuns concret la nivel național la scurt timp după obținerea independenței în 2002.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a felicitat poporul și guvernul Timorului de Est pentru această etapă importantă.
„Succesul Timorului de Est dovedește că malaria poate fi oprită odată cu unirea voinței politice puternice, a intervențiilor inteligente, a investițiilor interne și externe susținute și a lucrătorilor din domeniul sănătății dedicați.”
Prin anunțul de astăzi, un total de 47 de țări și 1 teritoriu au fost certificate ca fiind libere de malarie de către OMS. Timorul de Est este a treia țară certificată în regiunea Asiei de Sud-Est a OMS.
Certificarea eliminării malariei este acordată de OMS atunci când o țară a dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că lanțul de transmitere indigenă a fost întrerupt la nivel național timp de cel puțin ultimii trei ani consecutivi.
Dr. Élia António: Am pierdut prea multe vieți din cauza unei boli

„Am reușit. Malaria a fost unul dintre cei mai necruțători dușmani ai noștri – tăcută, persistentă și mortală. Am pierdut prea multe vieți din cauza unei boli care ar trebui să poată fi prevenită. Dar lucrătorii noștri din domeniul sănătății nu au renunțat niciodată, comunitățile noastre au rezistat puternice, iar partenerii noștri, precum OMS, au fost alături de noi. De la 223.000 de cazuri la zero – această eliminare onorează fiecare viață pierdută și fiecare viață salvată acum. Trebuie să protejăm această victorie prin vigilență continuă și acțiuni comunitare pentru a preveni reintrarea malariei”, a declarat Dr. Élia António de Araújo dos Reis Amaral, SH, ministrul Sănătății, Guvernul Timorului de Est.
Țara fără malarie
Timorul de Est a făcut progrese remarcabile în lupta împotriva malariei – reducând cazurile de la un vârf de peste 223.000 de cazuri diagnosticate clinic în 2006 la zero cazuri indigene începând cu 2021.
Succesul Timorului de Est în eliminarea malariei
În câțiva ani, țara a introdus teste de diagnostic rapid și terapie combinată pe bază de artemisinină ca parte a Ghidurilor Naționale de Tratament al Malariei și a început să distribuie gratuit plase tratate cu insecticid de lungă durată comunităților cele mai expuse riscului.
În 2009, cu sprijinul Fondului Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei, Timorul de Est și-a intensificat eforturile de control al vectorilor la nivel național prin distribuirea de plase tratate cu insecticid de lungă durată și prin pulverizarea cu insecticid rezidual în locuințe. Diagnosticul malariei a fost, de asemenea, extins folosind microscopia și testele de diagnostic rapid la punctele de îngrijire în toate punctele sanitare locale.
Confruntându-se cu provocările reprezentate de lipsa acută de lucrători în domeniul sănătății și medici, Timorul de Est a făcut investiții și și-a dezvoltat sistemul de sănătate pe trei niveluri – care cuprinde spitale naționale, spitale de referință, centre de sănătate comunitare (CHC) și posturi medicale – pentru a se asigura că majoritatea locuitorilor pot accesa îngrijiri medicale la o oră de mers pe jos. În plus, cetățenilor li se oferă servicii medicale gratuite la punctul de îngrijire, ca parte a politicii guvernamentale privind asistența medicală universală gratuită. Clinicile mobile lunare și programele de asistență comunitară îmbunătățesc și mai mult serviciile de sănătate din zonele rurale.
Succesul Timorului de Est în combaterea malariei subliniază importanța conducerii la nivel de țară și a colaborării strânse dintre Ministerul Sănătății, OMS, comunitățile locale, organizațiile neguvernamentale, donatori și multiple sectoare guvernamentale.