Sari la conținut

Managerul Spitalului Colentina, reținut de DNA după ce ar fi dat mită să obțină această funcție

Sursă foto: ASSMB
Spitalul Clinic Colentina

Managerul Spitalului Colentina și directorul adjunct al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) au fost reținuți de DNA pentru mită și delapidare. 

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de marți, a inculpaților Plută Cristian, director adjunct al ASSMB, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, (două fapte) și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, și a lui Cristescu Geroge Mirel, manager al Spitalului Clinic Colentina din București, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare.

De asemenea, mai sunt cercetați administratorul unei firme pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită și o persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de instigare la dare de mită, complicitate la dare de mită și complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității.

Citeste si:

Managerul Spitalului Colentina ar fi dat mită să obțină funcția

În cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de luni, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității.

Conform procurorilor, în 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi primit de la Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București.

„Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii inculpatului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. <Negocierile> purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către persoana fizică, reținută în prezenta cauză”, se arată în comunicat.

De asemenea, în perioada 28 august – 3 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi primit, prin intermediul aceleiași persoane fizice, de la omul de afaceri cercetat, suma de 306.439 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, ce reprezenta un procent de 5% din valoarea facturilor plătite de ASSMB în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilități și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea instituției.

„Acordul respectiv ar fi fost încheiat la data de 04 aprilie 2023 de către A.S.S.M.B. cu o asociere de firme din care făcea parte și societatea comercială administrată de omul de afaceri, iar suma de bani menționată mai sus ar fi fost remisă în scopul plății facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente”, arată procurorii.

Și-a cumpărat telefoane mobile și ceasuri smart de 8200 de euro din banii instituției

Totodată, în august 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul celor doi inculpați, persoane fizice, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „Proiectul privat de urgență Tip P1”, întocmit la nivelul ASSMB. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.

„După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, inculpatul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului) ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, inculpatul ar fi achiziționat prin intermediul sistemului de fidelitate trei telefoane mobile și trei ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit”, mai spun anchetatorii.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Marți, cei patru inculpați reținuți urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.