Sari la conținut

Ce se întâmplă, de fapt, dacă nu mai mănânci după șase seara

Din cuprinsul articolului

Mâncatul după ora 18.00. Cred că ai auzit deja că dacă vrei să te menţii în formă şi chiar să slăbești ar fi bine să nu mai mănânci după șase seara şi să elimini pâinea, cu totul, din alimentaţie.

Nutriţioniştii spulberă însă acest mit atât de popular la români. Masa de seară este şi ea importantă pentru o dietă sănătoasă, dar trebuie să nu facem excese.

Masa de seară ştie toată lumea că nu trebuie să fie extreme de abundentă, deşi dacă nu ai mâncat în timpul zilei trebuie să mănânci fie că e seara, fie că e dimineaţa”, a explicat Dr. Corina Zugravu, lector la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Sănătate Publică.

Nutriționistul Cristian Mărgarit susține, de asemenea, că cei care sar peste masa de seară fac mai mult rău decât bine, mai ales dacă vor să slăbească sau să-și crească masa musculară.

Mâncatul după ora 18.00

”Masa de seara este poate cea mai controversata masa a zilei. Cea mai simpla si stupida metoda de slabire spune sa „nu mai mananci dupa ora X” sau „sa nu mai mananci seara.

E in regula sa mananci seara, indiferent ca vrei sa slabesti sau sa pui muschi. E chiar bine sa mananci seara. Acum, depinde la ce ora te culci si ce mananci la aceasta masa, daca ea vine dupa un antrenament sau nu, daca ai mancat suficient in cursul zilei.

A sari peste masa de seara este pentru multi un mare deserviciu: corpul va arde masa musculara pentru energie. Poate doar pe o dieta ketogenica poti face din cand in cand acest lucru, pentru ca masa musculara este pastrata si pentru energia necesara refacerii vor fi folosite grasimile de rezerva (de exemplu de pe burta),” a explicat Cristian Mărgărit pe blogul său. 

Pâinea nu este nici ea un pericol atât de mare pentru siluetă. Atât timp cât este mâncată cu măsură şi evitată franzela de 1 leu, aceasta poate fi consumată cu încredere.

„Pâinea dacă este văzută ca ceea ce este, un aliment care aduce calorii şi diverşi nutrienţi, este în regulă. Trebuie să nu facem excese. Românii uită şi să raporteze că au mâncat-o. Au mâncat mâncare, dar uită că alături de mâncare au mâncat şi foarte multe felii de pâine”, spune Dr. Corina Zugravu.

Acesta este într-adevăr un aliment cu multe calorii, dar nutriţionistul spune că este nejustificat să renunţi cu totul la el. Dacă mâncai însă excesiv pâine, ar fi bine să scazi însă cantitatea ingerată.

Nu există o cantitate fixă, ideală, de pâine pe care să o poţi mânca în fiecare zi. „Depinde foarte mult de ce alte alimente mănânci într-o zi, dar dacă mănânci dimineaţa, la prânz şi seara câte o felie de pâine nu este niciun fel de problemă. Uneori chiar mai mult”, explică nutriţionistul.

Există numeroase variante de pâine în supermarketurile româneşti. Unele au compoziţii bune, hiperproteice, au seminţe şi vitamine.Totul este să ştim noi să le alegem din rafturile magazinelor. „Franzela de 1 leu este ultima pe listă”, atenţionează însă Zugravu.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel