Sari la conținut

Alimentație sănătoasă sau obsesie? Ce înseamnă, cu adevărat, un stil de viață sănătos

ortorexia

Alimentație sănătoasă sau obsesie? Ce spun specialiștii despre acest tip de dependență. Alimentația este esențială pentru a avea un stil de viață sănătos, a preveni anumite afecțiuni sau a ameliora simptomele altora.

Însă de la a mânca sănătos până la obsesia a ceea ce consumi este un pas foarte, foarte mic, spun specialiștii. Mai exact, mulți români sunt afectați de ortorexie nervoasă – dependența de a mânca sănătos.

Ortorexia nervoasă este o tulburare de alimentaţie care apare la persoanele obsedate de hrana sănătoasă. Ortorexia este un termen propus în anul 1996 de dr. Steven Bartman, el însuși a fost un împătimit al mâncărurilor sănătoase. Deși nu este un boală, o afecțiune clinică care să fie trecută în manualul tulburărilor psihice – DSM 5, multă lume se luptă cu simptomele acestei probleme.

Practic, ortorexicii au o fixație pentru mâncarea sănătoasă, însă grija lor nu este pentru calorii sau dacă alimentul respectiv îngrașă sau nu, ci ei sunt îngrijorați de calitatea și puritatea alimentelor consumate.

Mai exact, aceste persoane au o grijă extremă pentru tot ceea ce consumă, ei ajungând să nu se mai atingă de niciun fel de alimente care conțin grăsimi sau care sunt modificate genetic. Mai mult, ei consumă doar câteva tipuri de hrană în care au certitudinea că sunt pure, că nu le poate face rău. Sunt persoane foarte organizate, își planifică meniul pe zile cu mult timp înainte, evită să mănânce la restaurant sau în concedii ceea ce nu este gătit de ei. Psihologii spun că se confruntă cu o izolare socială destul de serioasă, fiindcă nu ies și nu interacționează cu al

Principalele  simptome ale ortorexiei sunt:

De exemplu, conform specialiștilor de la Asociația Americană pentru Tulburări Alimentare – NEDA – persoanele care sunt afectate de ortorexie manifestă următoarele comportamente:

  • Citirea obsesivă a etichetelor produselor alimentare.
  • Eliminarea din regimul zilnic a unor produse precum: laptele, zahărul, carbohidrații, carnea, produsele animale.
  • Gânduri obsesive despre următoarea masă.
  • Au sentimente de vinovăție atunci când nu-și respectă propriul plan alimentar.
  • Își planifică activitățile sociale în jurul valorii nutriționale a alimentelor.
  • Țin cure de detoxifiere lungi.
  • Beau doar sucuri din plante săptămâni întregi.

Problema este că ei uită să consume o hrană echilibrată. De aceea, specialiștii recomandă introducerea treptată în dietă a alimentelor eliminate din motive subiective. În plus, primul pas spre vindecare este chiar recunoașterea faptului că există o problemă. Aici intervine rolul familiei, al prietenilor care trebuie să le spună că exagerează, că există o problemă care de fapt ascunde frica lor de boală. Nu în ultimul rând, un ortorexic are nevoie și de sprijin psihologic pentru a putea depăși problemele emoționale cu care se confruntă – de exemplu, frică că alimentația echilibrată, normală îi poate îmbolnăvi.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel