Manevra Heimlich, operațiunea care îți poate salva viața! Când se impune aplicarea ei

Manevra Heimlich, operațiunea care îți poate salva viața! Când se impune aplicarea ei
Manevra Heimlich, operațiunea care îți poate salva viața! Când se impune aplicarea ei

Manevra Heimlich este un gest care poate salva vieți. De aceea, este bine să știm care sunt tehnicile corecte și când se impune aplicarea acestei manevre Heimlich.

Atunci când o persoană se îneacă și în gât rămâne un aliment blocat. Alimentele sunt, de obicei, cele mai frecvente cauze ale obstrucției căilor aeriene. Copiii mici înghit adesea obiecte mici, dacă se îneacă, oxigenul nu mai ajunge la creier, așadar este esențial să le acordăm primul ajutor cât mai repede posibil!

 

Cel mai întâlnit gest care indică faptul că nu mai poți respira este să-ți duci mâinile împreunate la gât. Dacă totuși victima nu dă acest semnal, fiți atenți la următoarele:

  • Nu mai poate vorbi
  • Nu mai poate respira sau are o respirație șuierândă
  • Scoate sunete ciudate
  • Are o tuse fie foarte puternică, fie foarte slabă
  • Culoarea pielii, a buzelor și a unghiilor devine albăstruie
  • Persoana se albește sau se înroșește
  • Își pierde cunoștința

Dacă victima poate tuși, este sfătuită să tușească puternic! Dacă persoana s-a înecat și nu mai poate vorbi, Crucea Roșie recomandă manevra 5 și 5.

Aplicați 5 bătăi sacadate pe spate. Stați în lateralul sau în spatele persoanei care s-a înecat. În cazul unui copil, îngenuncheați în spatele lui. Plasați un braț pe diagonala toracelui victimei, pentru spijin. Aplecați persoana care s-a înecat ușor în față. Cu podul palmei, aplicați 5 bătăi între umerii persoanei.

Aplicați 5 compresii abdominale, bruște și adânce la nivelul abdomenului superior, de jos în sus şi din față în spate, ca şi cum ați ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.

Repetați compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat.

Și foarte important, sunați la 112, dacă așa ceva se întâmplă.

Dacă victima îşi pierde conştiența poziționați-o pe spate pe un plan dur și începeți resuscitarea. Efectuați aceeaşi manevră după ce ați încălecat picioarele victimei. Aplicați compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziționând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mâna peste aceasta.

Solicitarea ajutorului medical specializat (Atenție! Să fie medic sau asistent) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Sursă articol și foto: Clinica Mayo SUA

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox