Sari la conținut

Supraviețuitoarea unui cancer de sân cu mastectomie dublă aleargă topless la maraton, pentru a „normaliza mastectomia”

alergatoare
Sursa foto: runningsucks101.com
Supraviețuitoarea unui cancer de sân cu mastectomie dublă aleargă topless

Louise Butcher, supraviețuitoarea unui cancer de sân, este cea mai rapidă alergătoare de maraton cu o dublă mastectomie, conform Guinness Book of World Records. Și este un record pe care abia ea așteaptă să îl bată cineva.

„Ceea ce am vrut să fac este să normalizez mastectomia. Recordurile există pentru a fi doborâte, așa că Guinness a decis acum că aș fi cea mai rapidă femeie cu o dublă mastectomie. Asta mi-am dorit – ca femeile să vrea să învingă. Este doar o parte a normalizării mastectomiei și a nu avea sâni”, a spus alergătoarea de maraton, pentru People.

alergatoare
Sursa foto: People

Supraviețuitoarea unui cancer de sân cu mastectomie dublă aleargă topless la maraton

Decizia de a alerga topless a venit după ce Butcher, în vârstă de 51 de ani și mamă a doi copii, a observat „negativitate” în jurul operației de mastectomie fără reconstrucție.

„Oamenii au vorbit despre „pierderea feminității, pierderea identitățiide de a fi femeie și pur și simplu simțeam că nu era nimic pozitiv”, a explicat Burcher. 

Dar femeia care a alergat topless la Maratonul de la Londra anul acesta spune că „s-a simțit destul de liberă” să alerge cu bustul gol și că i-a plăcut să fie plată.

„Au existat beneficii, să fiu sinceră: să nu port sutiene când era cald. Pentru că nu transpiram. Și m-am gândit: „Mi-ar plăcea foarte mult să arăt partea pozitivă a mastectomiei. În special faptul că trăiești, știi. Traiești. Nu ai murit.”

Cancer de sân agresiv care nu apare la mamografie

În cazul lui Butcher, ea a avut un cancer agresiv, care nici măcar nu a apărut la o mamografie de rutină pe care a făcut-o cu doar câteva săptămâni înainte de a găsi un „nodul minuscul” în timpul unui autoexamen în urmă cu doi ani.

Louise Butcher a fost trimisă de medicul ei la o clinică pentru o ecografie și „atunci au găsit cinci zone misterioase care păreau puțin anormale”, spune Butcher, care avea 49 de ani la acel moment.

„Au făcut biopsii acolo și apoi două săptămâni mai târziu, mi-au spus că am cancer lobular.”

Potrivit Clinica Mayo, cancerul lobular începe în canalele de lapte și „este mai puțin probabil decât alte forme de cancer de sân să provoace un nodul ferm sau distinct”.

„Zonele pe care le-au găsit erau zone minuscule, dar când mi s-au îndepărtat sânii, aveau cinci centimetri”, a dezvăluit Butcher pentru People.

alergatoare
Sursa foto: People

Femeie cu mastectomie dublă: alergarea topless m-a făcut să mă accept așa cum sunt

Ea a trecut printr-un proces de doliu care a durat șase luni, încercând să depășească tristețea generată de corpul pe care l-a avut și nu-l va mai avea niciodată. Depresia generată de mastectomie a fost depășit datorită alergării.

„Alergarea m-a făcut să-mi accept corpul mai mult”.

Butcher, care inițial a început să alerge înainte de operațiile ei ca o modalitate de a face față anxietății, a început să alerge din nou, abordând maratoane pentru prima dată.

„A trebuit să evoluez în altceva fără sâni. Când am început să alerg topless, asta m-a făcut să mă accept și mai mult din cauza modului în care m-am împuternicit și m-am acceptat. M-a făcut să accept mai mult pentru că nu mă ascundeam”, a explicat Butcher.

Ea a spus că decizia de a alerga topless la Maratonul de la Londra, în aprilie 2024, a venit după ce „m-am gândit că mi-ar plăcea să văd pe cineva acolo trăind viața, fiind o femeie normală, chiar și fără sâni. Doar arătând că ești puternică. Știam că mai fac un maraton și m-am gândit: „Poate că ar trebui să o fac topless pentru a fi un cobai pentru a vedea de ce există atâta negativitate și de unde vine stigmatul.”

Reacțiile, spune ea, au fost mai pozitive decât ar fi crezut. Și acum Butcher așteaptă cu nerăbdare să-și continue alergarea maratonului topless și să ajute și alte femei cu imaginea lor de sine.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel