marți, august 9, 2022

Dacă te pregătești să îți depui dosarul de pensionare la Casa Națională de Pensii Publice, trebuie să ai în vedere lista întreagă a documentelor. În caz contrar, riști ca dosarul tău de pensionare să fie respins.

O nouă lege, Legea 76/2022, este cea care a modificat structura dosarului de pensii, și fără acest document nu veți putea depune dosarul.

Legea 76/2022 stabilește ca la dosarul de pensionare să fie adăugată o nouă adeverință care oferă datele de contact ale angajatorului care trebuie informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului.

Te-ar mai interesa: Horoscop: Ce plantă ți se potrivește în funcție de...

Adeverința va cuprinde următoarele informații:

– denumirea angajatorului,

– adresa de poștă fizică și electronică,

– date de contact telefon/fax.

În cazul în care nu există la dosar, sau nu este depus în termenul impus de lege, ți se respinge dosarul de pensii.

„Conform dispoziţiilor art. 56 alin (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii republicat, cu modificările şi completările ulterioare, constatarea cazului de Încetare de drept a contractului individual de muncă se face În termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia în scris, prin decizie a angajatorului, ori dacă angajatoml nu are cunoştintă de emiterea deciziei de pensionare sau în cazul pensiei pentru limită de vârstă nu are cunoştinţă de îndeplinirea stagiului minim de cotizare al salariatului, se află în imposibilitatea de a respecta prevederile legale în ceea ce priveşte termenul de constatare a încetării de drept a contractului individual de muncă.”, se arată în Legea 76/2022.

Te-ar mai interesa: Lucrezi de acasă? Iată locul din casă pe care ar t...

Acest document trebuie trimis respectivei companii în termen de maxim 5 zile de la emiterea deciziei de pensionare, moment în care angajatorul va putea demara procedurile prevăzute în Codul Muncii în cazul încetării activității:

– în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, contractul individual de muncă încetează de drept, dacă pensionarul nu anulează decizia de pensionare în 30 de zile calendaristice scurse de la data stampilei de pe anvelopa plicului în care a primit decizia de pensionare.

Te-ar mai interesa: Alianța Națională pentru Boli Rare România: 15 ani...

– în cazul pensiei anticipate parțiale sau anticipate, trebuie cunoscut că acestea nu pot fi încasate atâta timp cât persoana respectivă este încă angajată.

În ceea ce privește pensia de invaliditate de gradul 3, pensia nu se poate activa decât dacă angajatul încetează activitatea profesională sau o continuă cu program de lucru de cel mult 4 ore/zi.

Măsura legislativă îşi propune să elimine situațiile în care un pensionar încalcă prevederile Codului Muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a contractului individual de muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare.

Te-ar mai interesa: Demență: Simptome care pot apărea seara. Semne de ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private