Sari la conținut

Mare atenție la aceste produse de Crăciun. Le oferim copiilor și le punem în brad, deși sunt adevărate otrăvuri pentru organism

Mare atenție la aceste produse de Crăciun. Le oferim și le punem în brad, dar sunt adevărate otrăvuri pentru organism. InfoCons atrage atenția asupra pericolului existent în anumite produse specifice Sărbătorilor de Iarnă. 

InfoCons a realizat un studiu comparativ pentru produsele tip bomboane de Crăciun cu ciocolată. În acest studiu, au fost analizate 26 produse diferite.

În urma rezultatelor, din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile găsite au fost între 1 și 3 aditivi alimentari

Ce aditivi găsim în bomboanele de Crăciun

E 476 – Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol.

Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin. Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în sosuri pentru salate.

Cantitate max zilnica permisa/corp: 7,5 mg/kg corp

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 7,5 mg/kg corp, doză ce poate fi foarte uşor de depăşit, mai ales de către copii.

Doza de încorporare în alimente: 4g/l – 5g/kg

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimente destinate sugarilor şi copiilor mici.

E 1103 – Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi agent de legare. Este o enzimă care produce descompunerea zahărului (sucrozei) în fructoză şi glucoză, de obicei sub formă de sirop de zahăr invertit.

În mod natural, invertaza este sintetizată de albine, care o folosesc pentru a produce mierea din nectar.

Pentru uz alimentar, invertaza se obţine din drojdii. Se utilizează în unele produse fine de ciocolată, cât şi în unele produse fine de cofetărie sau patiserie, conform cantităţilor prevăzute de reţete.

În mod natural, invertaza este sintetizată de albine, care o folosesc pentru a produce mierea din nectar. Pentru uz alimentar, invertaza se obţine din drojdii.

Se utilizează în unele produse fine de ciocolată, cât şi în unele produse fine de cofetărie sau patiserie, conform cantităţilor prevăzute de reţete.

Mare grijă la efectele secundare!

E 202 – Aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200.

Este bun conservant în special faţă de mucegaiuri şi drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Prezintă activitate optimă la pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide).

Sorbaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu benzoaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare),

unele produse din fructe şi legume conservate, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri

emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice

pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.

Cantitate max zilnica permisa/corp: 25 – 1000 mg/kg

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umancumulat de Acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost

semnalate efecte secundare. Este o doză mică, ce poate fi uşor depăşită, mai ales prin consumul mare de pâine (500g pâine conţin 1000 mg sorbaţi, doza maximă pentru o persoană care cântăreşte 40 kg).

Doza de încorporare în alimente: 200-2000 mg/kg

Descriere doza de încorporare în alimente: Este admis a se folosi în cantităţi cuprinse între 200 mg/kg şi 2000 mg/kg, în aproape toate tipurile de produse alimentare, notează DC Medical.

Cantitatea maximă, de 2000 mg/kg se foloseşte la brânză topită, aluat de cartofi şi felii de cartofi pre-prăjite, pâine feliata şi alte produse de panificaţie şi patiserie, aluaturi, sosuri emulsionate, înlocuitori de carne, peşte, brânză pe bază de proteine, la produse din raci, crustacee şi moluşte.

Efecte secundare: Da

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: Nu este permis în produse pentru sugari şi copii mici.

Așadar, pe lângă zahărul în exces pe care îl conțin aceste produse specifice Crăciunului, iată ce alte otrăvuri mai găsim în aceste dulciuri.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel