Sari la conținut

Mare grijă! Acest colorant alimentar, foarte popular, poate declanșa boli intestinale grave

Din cuprinsul articolului

Mare grijă! Acest colorant alimentar, foarte popular, poate declanșa boli intestinale grave. Din păcate, studiile arată că folosirea pe termen lung are efecte…

Un studiu realizat în Canada trage un semnal de alarmă privitor la efectele negative asupra sănătății avute în urma consumului unui colorant foarte popular.

Este vorba de colorantul Allura Red, un colorant alimentar comun, de culoare roșie, ce poate fi un potențial declanșator al bolilor inflamatorii intestinale (BII), al bolii Crohn și al colitei ulcerative, spune Waliul Khan, de la Universitatea McMaster, din Canada.

Cercetătorii care au folosit modele animale experimentale de BII au descoperit că expunerea continuă la Allura Red AC dăunează sănătății intestinale și favorizează inflamația.

Ei bine, consumul pe termen lung al unui colorant alimentar comun, de culoare roșie, denumit Allura Red AC, poate fi un potențial declanșator al bolilor inflamatorii intestinale (BII), al bolii Crohn și al colitei ulcerative, sugerează un nou studiu, realizat de cercetători de la Universitatea McMaster, din Canada.

Mare atenție!

Allura Red AC, folosit pentru a le da culoare și textură alimentelor, este un ingredient comun în bomboane, băuturi răcoritoare, produse lactate și unele cereale, notează Sănătatea TV.

Cercetătorii au realizat studii preclinice, pe animale, care au indicat că expunerea continuă la Allura Red AC dăunează sănătății intestinale și favorizează inflamația.

Potrivit studiului, publicat în Nature Communications, acest colorant alimentar comun perturbă în mod direct funcția de barieră intestinală și crește producția de serotonină, care modifică ulterior compoziția microbiotei intestinale, crescând riscul de a dezvolta BII.

Utilizarea coloranților alimentari sintetici, cum este și Allura Red AC, a crescut semnificativ în ultimele decenii, dar au existat puține studii despre efectele acestor coloranți asupra sănătății intestinale.

„Acest studiu demonstrează efectele nocive semnificative ale Allura Red asupra sănătății intestinale și identifică serotonina intestinală drept un factor critic în transmiterea acestor efecte. Aceste constatări au implicații importante în prevenirea și gestionarea inflamației intestinale”, a spus prof. Khan.

„Literatura de specialitate sugerează că, pe termen lung, consumul de Allura Red influențează și anumite alergii, tulburări imunitare și probleme de comportament la copii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)”, a continuat cercetătorul.

Trebuie menționat că BII afectează milioane de oameni din întreaga lume. Deși cauzele lor exacte nu sunt încă pe deplin înțelese, studiile au arătat că răspunsurile imunitare dereglate, factorii genetici, dezechilibrele microbiotei intestinale și factorii de mediu pot declanșa aceste condiții, mai informează Sănătatea.TV.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel