Sari la conținut

MARE GRIJĂ! Vitaminele care cresc îngrijorător riscul de cancer de prostată

CANCERUL este o perspectivă de coșmar, nu în ultimul rând pentru că în prezent nu există un remediu pentru boala mortală. Cu toate acestea, pot fi luate măsuri pentru a reduce riscul. Descoperiri uimitoare sugerează că un supliment de vitamine popular poate crește riscul de cancer de prostată la bărbați.

În ciuda miliardelor investite în cercetare, un remediu pentru cancer rămâne la îndemână. Acest lucru ilustrează enormitatea provocării: celulele canceroase sunt diabolic de greu de oprit. Cu toate acestea, se progresează în înțelegerea a ceea ce determină dezvoltarea bolii mortale și unii dintre acești factori pot fi modificați.

Cercetările au descoperit mulți factori de stil de viață care cresc riscul de cancer, dar unul care ridică câteva sprâncene este suplimentarea cu vitamina E.

Vitamina E ajută la menținerea sănătății pielii și a ochilor și întărește apărarea naturală a organismului împotriva bolilor și infecțiilor (sistemul imunitar).

Citeste si:

Majoritatea oamenilor ar trebui să obțină toată vitamina E de care au nevoie prin dieta lor, iar dovezile tot mai mari sugerează că aceasta este o abordare mult mai sigură.

Studiile făcute în anii 80 și 90 au sugerat că vitamina E și seleniul au asigurat fiecare cumva protecție împotriva cancerului de prostată.

Studiul de prevenire a cancerului cu seleniu și vitamina E (SELECT) a fost început în 2001 pentru a investiga rezultatele în continuare.

Cei 36.000 de voluntari sănătoși, de vârstă mijlocie, au fost împărțiți în patru grupuri.

Fiecare bărbat a luat două pastile pe zi: 400 de unități internaționale (UI) de vitamina E plus 200 de micrograme de seleniu; vitamina E plus un placebo; seleniu plus un placebo; sau doi placebo. Nici bărbații, nici medicii lor nu știau cine ia ce.

Deși SELECT ar fi trebuit să dureze până în 2011, a fost oprit cu trei ani mai devreme, deoarece nici vitamina E, nici seleniul nu prezentau niciun beneficiu – și existau semne vagi de avertizare că ar putea face ceva rău.

Un raport din 2014 din Jurnalul Institutului Național al Cancerului din UK a oferit clarificări suplimentare.

O echipă de cercetători din întreaga SUA a analizat în mod special aproape 5.000 dintre voluntarii SELECT care au trimis tăieturi de unghii de la picioare când s-au alăturat studiului.

Tăierea unghiilor de la picioare este o modalitate excelentă de a măsura cât de mult seleniu este în corpul unui bărbat (sau al unei femei).

Studiul a arătat că administrarea de vitamina E singură a crescut riscul de a dezvolta cancer de prostată de grad înalt, dar numai la bărbații care au început studiul cu niveluri scăzute de seleniu.

De asemenea, a arătat:

  • Administrarea de seleniu, fie singur, fie în combinație cu vitamina E, a crescut riscul de cancer de prostată de grad înalt la bărbații care au început studiul cu niveluri ridicate de seleniu, dar nu și la cei cu niveluri scăzute de seleniu.
  • Printre bărbații care nu au luat nici vitamina E, nici seleniu, cei care au început studiul cu niveluri ridicate de seleniu nu au avut mai multe șanse să fi dezvoltat cancer de prostată decât bărbații care au început-o cu niveluri scăzute de seleniu. (Aceasta înseamnă că vinovatul este adăugat seleniul din suplimente, nu seleniul din alimente)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.