marți, octombrie 26, 2021

Luna octombrie debutează cu o mare sărbătoare! Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare sfântă, iar credincioșii păstrează cu sfințenie tradiția.

Deoarece în calendarul ortodox este trecută cu

cruce roșie, credincioșii cinstesc acest praznic cu tot respectul cuvenit. În această zi credincioșii nu au voie să muncească, să spele sau să facă curățenie prin gospodării.

Sărbătoarea amintește de faptul că Maica Domnului și-a făcut apariția în biserica din Vlaherne pe 1 octombrie 911, pe vremea când se făcea priveghere pentru salvarea cetății asediate.

La ora 4 dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Sărbătoarea vorbește astfel despre condiția umană grea uneori, dar cu nădejde în sprijinul divin, care nu te părăsește cât timp crezi în el. Iar oamenii nu trebuie să uite că prin rugăciune pot primi neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Există o credință printre bătrânele de la țară, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

În ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului nu se mănâncă de dulce. Cei care își doresc să fie sănătoși

și feriți de rele țin post.

Ultimele stiri