Sari la conținut

Marele păcat în postul Paștelui. Părintele Necula: Toată societatea este într-o derivă psihiatrică!

Părintele Constatin Necula
Sursă foto: Basilica

Postul nu este numai abţinere de la mâncare şi băutură, ci şi abţinere de la orice păcat şi răutate, spun marii duhovnici ai creştinismului, un îndemn pe cât de adevărat, pe atât de actual.

Această afirmaţie este reiterată de celebrul preot Constantin Necula, care a făcut recent o afirmaţie şocantă. „Staţi liniştiţi! Toată societatea este într-o derivă psihiatrică! Nu vrem să recunoaştem, dar ne-a luat pe toţi. Câtă vreme staţi unul lângă altul este semn că puteţi vindeca ceva”, le-a spus preotul Constantin Necula, participanților de la cea de a XIX-a ediţie a conferinţei, cu tema „Prevenţie şi intervenţie timpurie în sănătatea mintală a tinerilor”.

„E important să înveți sa vorbești cu inima”

În context, părintele Constantin Necula a explicat care este marele păcat din postul Paștelui, dar și ce beneficiile are asupra omului. Suntem în Postul Paștelui, când, pe lângă faptul că trebuie să ne abținem de la mâncarea de origine animală, mai trebuie să ne găsim și pacea interioară. Părintele Constantin Necula a explicat care este marele păcat din postul Paștelui.

Potrivit duhovnicului este păcat și să mâncăm de dulce, dar și să rostim cuvinte rele. ”Amândouă sunt păcate. Păcatele nu sunt mari și mici, păcatele sunt le ai sau nu le ai. Toate păcatele mari sunt cele pe care le ai, așa că nu există o contrabalansare. Important este ca atunci când postești să înveți sa vorbești cu inima.”, a spus părintele Constantin Necula, pentru fanatik.ro.

Întrebat dacă este bine ca personale bolnave să își sacrifice sănătatea ținând post, părintele Constantin Necula a explicat: „Uneori, modul acesta de a sacrifica este chiar recomandat de către medic. Dacă vă amintiți, sunt boli la care medicul ne îndeamnă la un regim alimentar. Cred că medicii au înțeles de mult ideea aceasta a unei nutriții echilibrate, dar nu este cazul să fii fanatic cu propria ta boală și să încerci să o biruiești prin opusul tratamentului la ea”, a mai spus părintele.

”Ca să se regăsească pe sine, regăsindu-se pe sine , să se întăinuiască cu Dumnezeu. Cred că o complicăm prea mult când facem fișe de lectură la post. Postul stăpânește ca atare chiar și cei care mănâncă de dulce, că sunt bolnavi și avem cazuri suficient de multe sau copii, se apropie de Dumnezeu prin apropierea de sine. În post constați cât ești de bun, de atent sau de neatent, cum ajungi la Dumnezeu cunoscându-te mai bine pe tine.”, a explicat părintele Constantin Necula.

postul pastelui
Sursă foto: Monitorul de Făgăraș

Ce se întâmplă cu persoanele care nu postesc

” Învață să postească. Adică, ele sunt rugate să nu râdă de cei care postesc, în sensul ăsta. Cred că este o alegere strict personală. Biserica ne îndeamnă să o facem comunitar, să postim împreună. Dacă nu o faci împreună, nu o faci deloc sau o faci împotriva comunitarului, este strict problema personală. De obicei, cei care nu postesc aleargă spre nutriționiști după o anumită vârstă”, a explicat cu tâlc îndrăgitul duhovnic.

Părintele Constantin Necula susţine că este bine să consumăm ulei și zacusă în post. ” Sigur că mâncarea fără ulei este specifică mediului monahal în primului rând și oamenii care pun un plus de exigență în postirea lor, dar sunt convins că Dumnezeu nu caută uleiul din zacusca noastră”, a spus părintele.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel