Sari la conținut

Marele profesor Leon Dănăilă: Cum putem să ne protejăm creierul?

Prof. dr. Leon Dănăilă

Din cuprinsul articolului

În aproape 60 de ani de carieră în neurochirurgie, a operat pe creier zeci de mii de bolnavi. La 88 de ani, Leon Dănăilă operează şi acum la fel ca în tinereţe. În fiecare dimineaţă la ora 6 îl găseşti la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar Arseni. Are programul foarte bine stabilit pentru operaţii şi pentru consultaţii.

„Chirurgul de creiere” cum mai este supranumit, ne învață cum să ne protejăm creierul.

Cum putem să ne protejăm creierul?

„Creierul trebuie protejat din mai multe puncte de vedere. În primul rând din punct de vedere alimentar, adică să nu consumi droguri, alcool. Șocurile psihice trebuie evitate, ele pot să degradeze activitatea cerebrală, pot duce la crearea unor procese de hipertensiune arterială care are influență asupra creierului, în sensul că unele vase de sânge în timpul șocului respectiv, se pot rupe și pot da hemoragii cerebrale, sau alte procese importante.

Pe lângă acest fapt trebuie să avem o igienă exterioară și interioară foarte bine pusă la punct, să nu neglijăm nimic din activitatea fiziologică a restului organismului, deoarece și restul organismului influențează creierul, nu numai creierul influențează organismul, astfel încât toată activitatea noastră zilnică trebuie protejată și trebuie astfel să nu streseze prea mult creierul.

Totuși, nu este bine ca un om să trăiască fără stres, stresul este uneori necesar. Dacă un om duce o viață plată fără niciun pic de stres, activitatea creierului nu este pusă la încercare”.

Potrivit marelui prefor trebuie să acordăm o importanță aparte și sportului, întrucât mișcarea fiziă influențează mișcarea nervoasă. Mișcarea fizică influențează activitatea creierului

„Mișcarea fizică este foarte importantă. Individul trebuie să meargă pe jos, să ducă o activitatea fizică deoarece aceasta o influențează pe cea nervoasă. Eu merg de obicei pe jos, cu metroul. Mersul acesta numai în mașină nu este foarte recomandat. Duce la o activitate plată a organismului dar și a creierului.”

În procesul de protejarea a creierului, un rol important îl joacă somnul, după cum subliniează marele profesor Dănăilă. Potrivit acestuia nu contează la ce oră ne culcăm, ci contează să respectăm minimul de 7 ore de somn și somnul de veghe.

„Dacă individul nu doarme și nu are un somn liniștit, creierul obosește. Nu contează ora. 7 ore cel puțin trebuie să dormim. Depinde de fiecare individ cum se obișnuiește.

Se spune că cel mai odihnitor somn pentru creier este cel până la 12 noaptea. Este adevărat?

Nu e adevărat. Contează cum se obișnuiește organismul. Trebuie să ai totuși ritmul de somn veghe foarte bine dirijat””.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel