miercuri, mai 25, 2022

Mihai Morar, cunoscut pentru podcastul din seria „Fain și Simplu” se află în acest moment pe muntele Athos, unde i-a luat un interviu Părintelui Gamaleil. Marele părinte a vorbit despre simplitatea sfinților, dar și despre profeția războiului din Ucraina.

„Barca ne lasă în micul port al Mănăstirii Sf. Pavel din Athos. E-atâta pace aici, pe cât război e-n lumea de afară. În mai puțin de 2 minute, o bătrânică de Toyota 4X4, coborâtă din munte, se oprește în dreptul nostru. ”Bine-ați venit, fraților!” ne întâmpină cu voce blândă, înveșmântat în rasă de monah și scufie neagră, Părintele Gamaliel.

Te-ar mai interesa: Care este porția corectă de pâine ca să nu te îngr...

Umplem portbagajul cu valizele pline de aparatura pentru podcast, ne îndesăm și noi în mașină, călugărul trage frâna de mână și pornim călătoria prin Munte.

Călătoria, nu drumul. Drumul e abrupt, șerpuit, înfundat, mașina tremură și huruie.

Dar călătoria spre chilia din Schitul Lacu e duioasă și blajină. Iar călătoria e mai importantă decât drumul.

E blajină precum poveștile Sfinților Athosului pe care Părintele Gamaliel începe să ni le spună. Și duioasă asemeni vocii călugărului.

Mașina se rupe din toate încheieturile prin sălbăticia Muntelui. Dar drumul nu-i greu când știi că e mai importantă călătoria.

Te-ar mai interesa: Simptomele cancerului de ochi: cinci semne care in...

E-atâta pace aici, pe cât război e-n lumea de unde venim. Ne vorbește Părintele Gamaliel despre simplitatea sfinților, despre cum cuvioșenia începe cu duioșenia, despre lucrurile simple și trăirea curată pe care noi le vedem miracole.

Și, din cuvios în cuvios, bunul Gamaliel se oprește la o întâmplare cu Bătrânul Evmenie, un sfânt ascuns al Athenei, relatată de Mitropolitul Neofit de Corfu într-o carte apărută în Grecia în 2016.

Te-ar mai interesa: O nouă pierdere a medicinii românești. S-a stins d...

 

Seara, la chilie, după slujbă, Părintele îmi înmânează cărticica, tradusă în română în 2020. Și o să reproduc din textul “ÎN UCRAINA”, scris de mitropolit:

„O altă experiență cutremurătoare cu Bătrânul Evmenie am avut-o în Ucraina, când am ajuns pe aeroportul din Kiev.”

Relatarea continuă cu mărturia Bătrânului, adormit în 1999: ”Am mers toți la Kiev și am făcut rugăciune. Iar eu plângeam mult. Și pe toți ne întărea Părintele Porfirie, care mi-a zis: Nu plânge așa, nu va fi acum războiul mai târziu va fi! Și l-am văzut pe Sfântul Ioan Rusu, care a zis: Nu! Trebuie să fie război, căci nu există alt chip prin care să se tămăduiască această lume.”

Te-ar mai interesa: Ce înseamnă să ai o aură puternică? Lidia Fecioru,...

Las mai jos fotografia celor două pagini de carte. Și nicio părere personală. Doar cuvântul unui călugăr român din Athos: ”Nu există profeții. Dar există oameni atât de curați încât pot să vadă limpede. Există sfinți.”

E atâta pace în Athos, pe cât război e deja în lume”, scrie Mihai Morar pe pagina sa de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private