marți, august 3, 2021

Mastectomia preventivă constă în rezecția țesutului mamar sănătos, cu scopul de a diminua considerabil riscul apariției cancerului de sân.

An de an, cancerul mamar afectează milioane de femei din

întreaga lume. În vederea controlului eficient al maladiei, metodele de prevenție și screening pentru depistarea precoce a bolii, joacă un rol crucial.

România se află pe harta sumbră a țărilor în care lupta cu această maladie se poartă acerb:

  • Doar în 2018, 3378 de femei au murit de cancer de sân, pe teritoriul țării noastre, dintr-un total de 50902 de decese asociate cancerului de orice tip, arată datele
  • Dintr-un total de 83461de cazuri noi de cancer, 9629 au fost doar de cancer la sân, în țara noastră, mai evidențiază statisticile.
  • În 2016, au fost depistate între

    7000-9000 de cazuri noi de cancer de sân în România.

  • În total, 40000 de românce trăiau cu această boală în 2016, potrivit datelor Societății Europene pentru Oncologie Medicală. 

Mastectomia bilaterală preventivă, sau profilactică, este o metodă chirurgicală a cărei eficiență în prevenția cancerului de sân este extrem de ridicată: a fost demonstrat că mastectomia preventivă reduce riscul de cancer cu cel puțin 95% la femeile încă sănătoase dar care, în urma efectuării unor teste genetice, au descoperit că suferă de mutații ale genelor BRCA1, BRCA2 și cu până la 90%,

în cazul femeilor cu istoric medical de cancer în familie, arată datele Institutului National al Cancerului (SUA).3 Experții le sfătuiesc pe femeile care au moștenit o mutație a genelor BRCA1, sau BRCA 2 sau mutații în alte gene care cresc riscul de apariție a cancerului, să ia în considerare mastectomia bilaterală preventivă, pentru a nu se îmbolnăvi de cancer mai târziu. Conform concluziilor a două studii științifice, riscul de cancer la sân la femei de până la 70 de ani cu mutație a genei BRCA1, este între 55-65% și de 45-47%, în cazul celor cu mutație BRCA2, arată aceleași date.

Mastectomie preventivă cu reconstrucție mamară realizată în urmă cu doar o lună, în România

Mastectomia preventivă constă în rezecția țesutului mamar sănătos, cu scopul de a diminua considerabil riscul apariției cancerului de sân. Mastectomia preventivă poate să implice eliminarea completă a ambilor sâni, cu tot cu mameloane, sau poate să însemne eliminare a cât mai mult țesut posibil, subcutanat, lăsând însă intactă zona mameloanelor, conform datelor Institutului. Mastectomia subcutanată permite obținerea unui aspect mult mai natural al sânului, pentru acele paciente cărora li se

face totodată și reconstrucție mamară.

“Un astfel de caz am avut, în urmă cu aproximativ o lună. O pacientă din România, în vârstă de 39 de ani, a ales să își facă o dublă mastectomie preventivă cu reconstrucție mamară, pe fondul unor teste genetice din care a reieșit că pacienta avea un risc extrem de sporit de cancer la sân. Așadar, în urma intervenției echipei de chirurgie, din care am făcut parte ca specialist în chirurgie plastică și estetică, realizând reconstrucția mamară, pacienta a obținut un aspect natural, cu implanturi mamare și ridicare a sânului. Totodată, prin mastectomie preventivă, ea a fost salvată de riscul foarte ridicat de cancer mamar pe care îl prezenta”, a explicat  dr. Cristian Nițescu, specialist în chirurgie plastică și estetică.

Pacienta M.D. (identitate protejată), de 39 de ani, este mama a două fete. Aceasta a accesat, la sfatul medicului ginecolog, un test genetic pentru evidențerea riscului de cancer ereditar. Dat fiind că mai mulți membri ai familiei sale au murit din cauza cancerului, pacienta a abordat cu foarte multă seriozitate importanța testării genetice.

Astfel de cazuri sunt încă foarte rare în România, din păcate. Când spun <<din păcate>> mă refer la disponibilitatea foarte redusă a femeilor cu risc de cancer ereditar, care au rude cu cancer, de a se informa și de a face teste genetice, pentru a-și cunoaște propriul risc. Totodată, prețul unor astfel de teste este inaccesibil, pentru multe dintre aceste femei, astfel încât mult prea puține ajung să apeleze la mastectomie bilaterală ca metodă de prevenție a cancerului la sân. Totodată, frica este un impediment, teama că nu vor mai arăta bine, pentru că nu multe știu că pot face reconstrucție mamară, astfel încât să rezolve și factorul estetic. Mastectomia preventivă salvează vieți”, a mai spus dr. Cristian Nițescu.

Testul de cancer ereditar pe care l-a făcut pacienta M.D. a constat în prelevare de salivă și a fost trimis către un laborator din SUA. Testul cuprindea toate genele care pot să dea cancer, dacă sunt modificate în corpul uman, pacienta aflându-și situația personala de risc pentru mai multe tipuri de cancer: ovarian, mamar, de piele, pancreas. Rezultatele au fost prelucrate în laborator și au fost trimise în România după aproximativ o lună.

După ce a aflat rezultatul testului pentru cancer ereditar, pacienta a intrat în legătură cu medicul oncolog, care a îndrumat-o către mastectomia bilaterală preventivă. Pacienta a înțeles riscul foarte mare de cancer la sân pe care îl avea. Pacienta a povestit că tatăl său a murit de glioblastom, în timp ce mama sa a refuzat să se testeze genetic, până în momentul de față. Totodată, sora pacientei, cu șase ani mai tânără, a ales să facă și ea testul genetic, iar rezultatele obținute de către aceasta au fost similare cu cele ale pacientei M.D. În prezent, pacienta M.D. se află sub supraveghere medicală.

Povara cancerului la sân, extrem de mare, în întreaga lume

Pe plan mondial, peste jumătate de milion de femei (mai exact 626679) și-au pierdut viața din cauza cancerului de sân, doar în anul 2018, conform datelor Globocan. În întreaga lume, 24,2%, adică 1 din 4 cazuri noi de cancer diagnosticat la femei este cancer de sân.4

Doar în 2018, au fost înregistate peste 2 milioane de cazuri noi de cancer de sân, pe glob. Mai mult de 522000 de cazuri noi de cancer la sân au fost identificate doar în regiunea europeană.  Cancerul la sân este, de departe, cea mai răspândită formă de cancer la femei, atât în toate țările lumii, indiferent de nivelul lor de dezvoltare, potrivit OMS. De altfel, regiunea Asia, urmată de Europa conduc în statisticile dramatice, atât în ceea ce privește incidența cancerului la sân, cât și mortalitatea. În Europa, cele mai multe cazuri de cancer de sân sunt înregistrate în zona de Centru și de Est, urmată de Vest, Sud și Nord, unde sunt cele mai puține cazuri din regiune, conform Globocan.

Toate aceste cifre, relevante pentru conturarea unui context global cu o povara alarmantă a cancerului de sân, au determinat instanțele mondiale din domeniu să numească luna octombrie drept Luna destinată prevenției cancerului la sân. Sub această umbrelă, țările din întreaga lume iau inițiative diverse de informare a populației, cu privire la importanța prevenției împotriva cancerului la sân și a felului în care metodele de depistare timpurie a cancerului pot salva vieți.

Ultimele stiri

Parteneri