Sari la conținut

Măsuri de prim ajutor în caz de leșin. Ce faci când o persoană de lângă tine își pierde cunoștința

Lesin
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Măsuri de prim ajutor în caz de leșin

Din cuprinsul articolului

Măsuri de prim ajutor în caz de leșin. Leșinul poate surprinde pe oricine și în orice moment, fiind o situație care necesită reacție rapidă și bine coordonată.

Este indicat să cunoști măsurile de prim ajutor, în caz de urgență imediată, când orice gest făcut în cunoștință de cauză poate restabili starea de sănătate a persoanei în cauză.

Iată care sunt măsurile de urgență pe care le poți lua în cazul unei persoane care leșină și cum poți gestiona eficient această situație.

Măsuri de prim ajutor în caz de leșin

1. Evaluează siguranța mediului: În primul rând, asigură-te că mediul în care se află persoana leșinată este în condiții de siguranță. Verifică dacă nu există obiecte ascuțite sau pericole în apropiere care ar putea cauza leziuni suplimentare.

2. Verifică respirația și circulația: Stabilește dacă persoana respiră și are puls. Dacă nu respiră sau nu are puls, începe imediat manevrele de resuscitare cardio-pulmonară (RCP). Apelarea serviciului de urgență este esențială în acest moment.

3. Așează persoana în poziție orizontală: Dacă persoana leșinată respiră și are puls, așeaz-o pe spate și ridică-i picioarele la nivelul inimii. Acest lucru îmbunătățește fluxul de sânge către creier și poate ajuta la revenirea conștienței.

4. Asigură aerisirea corespunzătoare: Verifică dacă există suficientă ventilație în încăpere și desfă hainele strâmte care ar putea împiedica fluxul de aer. O circulație adecvată a aerului contribuie la recuperarea rapidă a persoanei leșinate.

5. Administrează apă sau aplică orez: Dacă persoana leșinată a fost expusă la căldură excesivă sau deshidratare, oferă-i apă pentru a preveni și combate posibilele stări de leșin. Alternativ, aplicarea unei comprese reci cu orez pe frunte poate ajuta la revenirea la starea normală.

6. Monitorizează semnele vitale: Continuă să monitorizezi semnele vitale ale persoanei leșinate, cum ar fi pulsul și respirația. În cazul în care acestea devin instabile sau încetează, acționează imediat și solicită asistență medicală de urgență.

7. Oferă suport emoțional: După ce persoana revine la conștiență, asigură-i suport emoțional și încurajarea. Explică-i calm ce s-a întâmplat și îndreaptă-o să caute ajutor medical suplimentar dacă este necesar.

În fața unei situații de leșin, reacția promptă și bine coordonată poate face diferența. Este crucial să cunoști aceste măsuri de urgență și să acționezi rapid pentru a asigura siguranța și binele persoanei leșinate. Pentru situații grave, apelarea imediată a serviciilor de urgență este imperativă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel