Sari la conținut

Tu știi cum să previ accidentul vascular cerebral? Sfaturi simple care ți-ar putea salva viața

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
AVC, boala care de ucide in cateva ore

Tu știi cum să previ accidentul vascular cerebral provocat de căldură? Un medic primar care tratează adesea pacienți cu boli legate de căldură, știe prea bine cum valurile de căldură creează mai mulți bolnavi și decese legate de „hipertermia severă fără efort fizic”, sau ceea ce majoritatea oamenilor numesc „accident vascular cerebral de căldură”, potrivit activebeat.com.

Accidentul vascular cerebral din cauza căldurii apare atunci când temperatura corpului unei persoane crește prea mult – adesea peste 40 C – deoarece temperaturile ridicate ale mediului și umiditatea împiedică organismul să se răcească prin transpirație și respirație. Pe măsură ce se dezvoltă un accident vascular cerebral din cauza căldurii, un pacient experimentează ritm cardiac rapid, respirație neregulată, amețeli, greață, crampe musculare și confuzie. În cele din urmă, pacientul își poate pierde complet cunoștința.

Fără intervenție medicală, insolația este adesea fatală. Aproximativ 600 de americani mor în fiecare an din cauza accidentelor vasculare cerebrale legate de căldură, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Deși insolația afectează oamenii de toate vârstele, este cel mai frecvent afectată de persoanele în vârstă, în special de cei peste 70 de ani, deoarece capacitatea organismului de a se răci scade odată cu vârsta.
În plus, multe medicamente comune utilizate pentru a controla tensiunea arterială, convulsii și tulburări psihiatrice interferează cu capacitatea unei persoane de a regla temperatura corpului.

Aceste riscuri sunt agravate atunci când persoanele în vârstă nu sunt conștiente de valuri de căldură periculoase, nu au aer condiționat în case și nu au pe cine să aibă grijă de ei. Pe lângă îmbătrânire, factorii care cresc riscul de insolație includ obezitatea, diabetul și bolile de inimă.

Iată trei sfaturi despre cum să preveniți această afecțiune potențial mortală:

Rămâneți hidratat. Pe vreme mai caldă, creșteți consumul de apă și evitați băuturile zaharoase și alcoolul. Dacă medicul dumneavoastră v-a limitat aportul zilnic de apă din cauza insuficienței cardiace sau a unui alt diagnostic, rămâneți în comunicare cu el în timpul unui val de căldură pentru a evita complicațiile medicale.

Odihniți-vă. Nu faceți exerciții fizice în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei – de obicei între orele 10 și 17 – și așteptați-vă la un timp mai lung de recuperare după exerciții fizice atunci când căldura și umiditatea sunt ridicate. Găsiți un mediu răcoros.

Dacă nu aveți o casă sau o mașină cu aer condiționat, încercați:

  • Purtați haine ușoare și respirabile;
  • Evitarea timpului petrecut în lumina directă a soarelui;
  • Pulverizarea cu apă și așezarea în fața unui ventilator;
  • Faceți o baie sau un duș rece să vă puneți o compresă rece pe gât, la subraț sau pe cap;
  • Ventilatoarele ajută – nu prin scăderea temperaturii aerului, ci prin mișcarea aerului deasupra pielii, ceea ce duce la evaporarea transpirației, care scade temperatura corpului. Chiar dacă ventilatoarele sunt utile, aerul condiționat este mai bun în condiții de umiditate ridicată, deoarece produce un aer mai uscat care permite corpului să se răcească mai ușor.

Dacă întâlniți o persoană care prezintă simptomele unui accident vascular cerebral din cauza căldurii, sunați la 112.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel