Sari la conținut

Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași în centrul unei anchete de malpraxis. Ce acuzații li se aduc cadrelor medicale?

Sursa foto: athiva Doctoul Zilei
Bebelus dezgropat dupa patru zile de la inmormantare

Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași este în centrul unei anchete de malpraxis, deoarece o gravidă în 35 de săptămâni acuză cadrele medicale că au trimis-o acasă deși avea contracții și era pregătită de naștere, iar bebelușul acesteia a pierdut lupta cu viața.

Anchete de malpraxis. Prof.univ.dr. Mircea Onofriescu a făcut o serie de declarații referitoare la descinderile oamenilor legii:

„În cursul zilei de astăzi, 30 de procurori au venit pentru a verifica evidentele scrise, calculatoarele, inclusiv calculatorul meu personal pentru a verifica informaţii legate de cazul Leahu Mihaela. Doamna Leahu Mihaela, la 36 de săptămâni de sarcina s-a constatat decesul ultrauterin a fătului. Moartea intrauterină a fătului este citată şi în maternităţile de la Paris şi în maternităţile de la Fălticeni pentru că este o situaţie neplăcuta pentru medici şi familie dar sunt zeci de cauze care pot declanşa moartea fătului. Sunt acuzaţi câteva cadre medicale, colegi medici care au examinat-o pe această gravidă la 35 şi 36 de săptămâni de sarcină.

În momentul acestor examinări, doamna respectivă nu avea contracţii uterină, nu avea naştere declanşată şi fiind la a treia naştere, fătul îşi schimbă poziţia în cursul zilelor. Într-o zi poate fi prezentaţie . Doamna respectivă s-a prezentat la ultima consultaţie, fătul fiind în prezentaţie transversă, nu avea membrane rupte, nu avea nicio indicaţie de internare. Noi suntem în situaţie de COVID-19, nu avem locuri şi suntem în situaţie suprasolicitată. Doamenel doctor care au examinat această pacientă au luat legătura inclusiv cu mine în calitate de şef de secţie. Nu am acceptat nternarea acestui caz. În cursul evoluţiei s-a constatat oprirea în evoluţie a sarcinii. Cazul este în atenţia Colegiului medicilor, în atenţia procuraturii. Se vor cer nişte expertize ale unor oameni care se pricep în obstretică şi ginecologie. Concluziile vor fi prezentate atunci.

De fiecare dată când a venit s-a constatat că fătul era viu şi nu avea niciun motiv de internare. După ultima examinare, femeia a stat acasă 2-3 zile, iar după 3 zile a constatat absenta mișcărilor fătului. Ulterior s-a internat la Maternitatea Cuza Vodă pentru a se aprecia care este evoluţia sarcinii. A insistat ca să nască prin cezariană, nu am fost de acord cu acest lucru la a treia naştere şi doamna a născut în prezentaţie craniană. Fătul s-a orientat în poziţia optimă pentru naştere. I-amn asigurat analgezie peridolară, confortul cel mai bun. Eu personal am avut 10-15 sarcini cu oprire evoluţie. Eu ştiu prin ce trece şi doctorul, şi familia dar şi femeia. I-am asigurat tot confortul necesar naşterii deşi ea solicita cezariană”, conform BZI.ro.

Anchete de malpraxis. Managerul Spitalului Cuza Vodă din Iași, Robert Dâncă, a avut o intervenție publică unde a oferit declarații de presă de ultimă oră cu privire la situația actuală.

„Se vor face verificări în ceea ce priveşte neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, conform fisei postului şi atribuţiilor din procedura şi protocolul în baza cărora ne îndeplinim atribuţiile, de anumiţi angajaţi ai Spitalului Cuza Voda Iaşi, în baza cărora s-au ridicat anumite documente pentru a confirma sau infirma aceste lucruri. De precizat, în acelaşi timp, că suntem cea mai mare maternitate din România, unde avem aproximativ 15.000 cazuri pe an, 6.000 de naşteri efectiv, şi cea mai mare din Moldova ca spital. În rest, sunt situaţii care fiecare pacient poate considera că nu li se respectă anumite drepturi prevăzute în norme.

Nu avem nicio plângere înregistrată la spital. În ultimii doi ani de zile, Spitalul Cuza Voda din Iaşi este cel mai bun spital din România ca şi calitate a actului medical. Încercam să facem tot ceea ce este posibil ca pacientului să i se respecte toate drepturile încât să avem un act medical de calitate.

Suntem în paralel şi cu o anchetă internă. Verificăm aceste lucruri, dacă se confirmă fiecare va răspunde pentru anumite culpe medicale. Eu că şi manager şi corpul medical facem tot ce este posibil să avem un act medical de calitate aşa cum este normal. Deşi ne aflăm într-o situaţie complicată, nu suntem spital Covid, avem toate circuitele necesare. Am avut paciente cu Covid-19. Medicii şi-au făcut treaba la nivel de calitate maximă. Am avut cazuri în care copii născuţi la 500 grame au plecat acasă sănătoşi. Acest lucru confirma foarte clar că în spital se lucrează la calitate maximă.

Nu pot ştii ce a deranjat-o pe mama. Însă la 15.000 de naşteri pe an, pot fi pacienţi care consideră că le-au fost lezate anumite drepturi. Le-am cerut personal să fie respectate indiferent de persoană care se prezintă în triaj. Au fost ridicate documente medico-legale. Nu avem cozi, nu avem activitatea afectată”, a transmis Robert Dâncă, managerul Spitalului Cuza Voda din Iaşi.

Anchete de malpraxis. Mesajul pacientei care îi acuză pe doctori, postat pe rețelele sociale:

Femeia mai are doi băieți: unul de 17 ani și altul de 12 ani.

 

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel