Sari la conținut

Medic: Aceasta este greșeala care scurtează viața

sfaturi alimentatie sanatoasa
sursa foto: unsplash.com
rolul alimentaţiei este vital

Greșeala care scurtează viața.Dieta necorespunzătoare este considerată o greșeală majoră în alimentația persoanelor trecute de 50 de ani, și nu numai. Potrivit medicilor,  le poate reduce speranța de viață cu . 

„Vârstnicii se bazează foarte des pe o dietă mai slabă. De exemplu, se abțin de la pește și fructe pentru că sunt produse mai scumpe. De asemenea, mulți dintre ei renunță la brânza de vaci sau nu o consumă în cantități suficiente. Dar este exact cea care conține calciul, de care au nevoie oasele lor”, notează un medic nutriționist.

Greșeala care scurtează viața persoanelor aflate la vârsta a treia

„Există un termen – malnutriție, adică aport insuficient de nutrienți vitali. Acest comportament, desigur, reduce speranța de viață, ceea ce face ca tot felul de boli, inclusiv cele legate de vârstă, să fie mai probabile”, explică dr. Mikhail Ginzburg.

Pentru a menține sănătatea la bătrânețe, este necesară o nutriție completă, subliniază medicul. Semnele unei alimentații bune înseamnă o dietă bazată pe  lapte fermentat și două fructe pe zi. Leguminoasele – mazăre, soia, fasole etc. – ar trebui să fie prezente în cel puțin cinci mese pe săptămână. Peștele de mare uleios – în cel puțin trei mese pe săptămână”, spune nutriționistul.

Hipertensiunea arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Riscuri pentru speranța de viață

De asemenea, persoanele în vârstă pot contacta un specialist care va stabili gradul de malnutriție și va crea o dietă completă pe baza acesteia. Excesul de greutate implică și riscuri pentru speranța de viață. Se remarcă faptul că pe fondul excesului de greutate corporală se pot dezvolta diverse boli, inclusiv hipertensiune arterială și diabet. În plus, din cauza obezității, sistemul musculo-scheletic are de suferit și, în general, are loc o uzură rapidă a tuturor sistemelor corpului.

Excesul de greutate la bătrânețe poate duce la dezvoltarea diabetului zaharat și la uzura sistemului musculo-scheletic, explică dr. Daria Rusakova, membru al Asociației Naționale a Dieteticienilor.

„Predominanța masei grase la bătrânețe duce la dezvoltarea unor boli precum diabetul zaharat și hipertensiunea arterială”, explică expertul.

De regulă, oasele adulților nu sunt atât de puternice și poate apărea osteoporoza, astfel încât orice încărcare suplimentară datorată excesului de greutate corporală, în special grăsimea, duce la uzura rapidă a tuturor sistemelor corpului.

„Sub influența sa, apare compresia vertebrelor, deoarece corpul nu este conceput să suporte excesul de greutate. Prin urmare, acest lucru distruge sistemul musculo-scheletic”, avertizează medicul.

Expertul sfătuiește să calculeze indicele de masă corporală pentru a afla dacă o persoană este supraponderală. Se consideră greutate normală un indice de masă corporală de până la 24. Orice mai mare este supraponderalitate, peste 30 este deja obezitate, ceea ce necesită intervenție medicală.

Pe lângă sfaturile oferite mai sus de nutriționist, un alt medic recomandă consumul de fenicul în fiecare zi. Ajută la combaterea balonării și are, de asemenea, un efect laxativ, care este important pentru persoanele în vârstă. Acest lucru este împărtășit de nutriționistul rus Dr. Elena Solomatina.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel