Sari la conținut

Medic: aceasta este noua normă pentru tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Hipertensiune

Potrivit medicului rus Dr. Elena Malysheva, medicina de astăzi este ghidată de noi norme pentru o tensiune arterială sănătoasă – nu ar trebui să fie mai mare de 120 la 80.

Noua normă pentru tensiunea arterială

Doctorul în științe medicale Elena Malysheva atrage atenția asupra faptului că ideile medicilor moderni despre tensiunea arterială normală s-au schimbat semnificativ în ultimii ani.

„Astăzi, tensiunea arterială care era clasificată drept hipotensiune arterială este considerată normală. Percepția asupra presiunii s-a schimbat. Acum sunt prescrise noi valori (ca standard). Doar un singur tip de presiune este considerat normal – 120 peste 80”, spune profesorul Malysheva.

Cardiologul rus Dr. German Gandelman, observă că, în cazurile în care presiunea depășește standardul specificat, astăzi este interpretată ca fiind ridicată.

„Atunci când presiunea ajunge la 130 cu 80, vorbim deja de presiune ridicată, deși hipertensiunea nu a fost încă diagnosticată”, precizează cardiologul. „O presiune de peste 130 peste 80 înseamnă că o persoană are hipertensiune de gradul unu”, avertizează doctorul Gandelman.

Elena Malysheva îi sfătuiește pe adulți să își controleze tensiunea arterială și dacă aceasta este ridicată să nu se consoleze cu faptul că aceste cifre sunt un efect temporar

Una dintre consecințele hipertensiunii arteriale este un accident vascular cerebral: „Dacă presiunea cu parametri de 140 până la 90 duce la stoarcerea unui vas, peretele vascular se va sparge mai devreme sau mai târziu. Valoarea de bază a presiunii pe care trebuie să o urmărim este de 120 până la 80 și mai jos”, spune medicul în concluzie.

Care sunt cauzele presiunii ridicate?

În marea majoritate a cazurilor, presiunea ridicată este de natură „primară”, cauza apariției sale fiind necunoscută. Cu toate acestea, la un anumit număr de pacienți, hipertensiunea arterială este asociată cu afectarea funcției renale și suprarenale. În acest caz, este vorba de o creștere „secundară” sau simptomatică a presiunii.

Există mulți factori care contribuie la apariția hipertensiunii arteriale: predispoziția genetică, vârsta, consumul de cantități mari de sare, abuzul de alcool etc. Un stil de viață sănătos a fost cheia sănătății timp de mulți ani. Exercițiul fizic, consumul limitat de sare și alcool și reducerea greutății sunt deosebit de importante.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel