Sari la conținut

Medic: Aceasta este vârsta exactă la care ar trebui să faceți un screening pentru o boală necruțătoare

Majoritatea românilor descoperă că au cancer întâmplător!
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Testari gratuite

Cancerul intestinal este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer în Marea Britanie. Este, de asemenea, a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, reprezentând aproape 17.000 de decese în fiecare an.

În prezent, persoanele din Anglia primesc un kit de screening pentru cancerul intestinal de la NHS începând cu vârsta de 60 de ani și, de atunci, la fiecare doi ani. Acest termen este redus treptat la 50 de ani, astfel încât unele persoane vor primi kiturile puțin mai devreme.

Cu toate acestea, pe fondul ratelor „alarmante” de diagnosticare în rândul persoanelor tinere, unii experți cer ca vârsta să fie din nou redusă.

Cercetările au arătat că cifrele privind cancerul intestinal cresc rapid în rândul persoanelor sub 50 de ani, într-un ritm mai mare decât în cazul oricărui alt grup de vârstă.

Diagnosticare cancer intestinal

Dr. Alasdair Scott, medic specialist gastroenterolog la Selph, a atribuit o parte din această situație vârstei de screening.

El a explicat: „Există două moduri în care puteți fi diagnosticat cu cancer intestinal. Este posibil să apară simptome, cum ar fi schimbarea obiceiurilor intestinale, dureri de stomac, pierdere în greutate sau sânge în scaun.

„Alternativ, s-ar putea să nu aveți niciun simptom, dar să fiți diagnosticat cu cancer intestinal prin screening. Nu este surprinzător faptul că este mult mai probabil să aveți cancerul intestinal în stadiu incipient și aveți de trei ori mai multe șanse de supraviețuire dacă sunteți diagnosticat prin screening.”

Prin urmare, el consideră că oamenii ar trebui să fie supuși unui screening pentru cancerul intestinal începând cu vârsta de 40 de ani.

El a spus: „În Anglia, în general, sunteți invitat la un screening pentru cancerul intestinal începând cu vârsta de 54 de ani. Comparați acest lucru cu Statele Unite, unde ești invitat de la 45 de ani, sau cu Japonia, unde ești invitat de la 40 de ani.

„NHS este cu mult în urma altor țări în acest sens. Deși majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer intestinal au peste 50 de ani, ratele de noi diagnostice de cancer intestinal cresc cel mai rapid la cei sub 50 de ani.

„Mai mult, SUA, Japonia și multe alte țări fac screening pentru cancerul intestinal în fiecare an. În Marea Britanie, noi facem screening doar o dată la doi ani. În SUA, 45 la sută dintre cancerele intestinale sunt depistate prin screening, față de doar 10 la sută la noi.”

Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi fumatul, dieta și exercițiile fizice, joacă un rol în apariția cancerului intestinal.

De fapt, se crede că jumătate din cazurile de cancer intestinal sunt cauzate de factori legați de stilul de viață și, prin urmare, sunt considerate a putea fi prevenite.

Recomadările medicului

Pentru a-i ajuta pe britanici să își reducă riscul de a dezvolta cancer intestinal, Dr. Alasdair a împărtășit cele cinci sfaturi de top pentru a preveni depistarea acestuia mai devreme în viață.

Acestea sunt:

 • Faceți mai multă mișcare
 • Beți mai puțin alcool și consumați mai multe cereale integrale, fibre și lactate
 • Nu mai fumați
 • Mențineți o greutate sănătoasă
 • Cunoașteți-vă istoricul familial de boli.

NHS enumeră principalele simptome ale cancerului intestinal:

 • Modificări la nivelul scaunului, cum ar fi un scaun mai moale, diaree sau constipație care nu este obișnuită pentru dvs.
 • Nevoia de a avea scaun mai des sau mai rar decât de obicei pentru dumneavoastră
 • Sânge în scaunul dumneavoastră, care poate fi roșu sau negru
 • Sângerare din fund
 • Simțiți deseori că trebuie să aveți scaun, chiar dacă tocmai ați fost la toaletă
 • Dureri de burtă
 • O umflătură în burtă
 • Balonare
 • Pierdeți în greutate fără să încercați
 • Senzație de oboseală accentuată fără motiv.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel