Sari la conținut

Medic: Această valoare a tensiunii arteriale duce la probleme renale

Hipertensiunea arterială, factor de risc
Sursa foto: arhiva Doctorușl Zilei

Cardiologul rus Dr. Anna Korenevich spune că problemele la nivelul inimii și al vaselor de sânge sunt cauzate de o creștere constantă a tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg.

Medicul spune că, la această valoare a presiunii, apar și probleme renale.

„Creșterea prelungită a presiunii face ca vasele de sânge să devină fragile, casante, provoacă inflamarea pereților vaselor de sânge, ceea ce duce la creșterea plăcilor aterosclerotice, tromboză, atac de cord și accident vascular cerebral”, notează medicul.

Cu ce mai este periculoasă tensiunea arterială ridicată?

Ea duce la tulburări de ritm cardiac și insuficiență cardiacă, deteriorează tubulii renali, ceea ce duce la insuficiență renală și la o creștere și mai mare a presiunii.

„Când observați pentru prima dată o tensiune arterială ridicată, ar trebui să consultați un medic. Este important să țineți un jurnal al tensiunii arteriale dimineața și seara timp de o lună. Dacă tensiunea este constant sub 140/90, atunci totul este în regulă”, spune cardiologul.

Hipertensiunea arterială sau tensiunea arterială ridicată este o afecțiune cronică în care presiunea în artere rămâne mai mare decât cea normală pentru o perioadă lungă de timp.

Principalul simptom al hipertensiunii arteriale este tensiunea arterială ridicată, care poate fi măsurată cu un aparat de tensiune arterială.

Tensiunea arterială normală este de aproximativ 120/80 mmHg. În cazul hipertensiunii arteriale, presiunea poate fi constant ridicată sau poate avea fluctuații periodice.

Hipertensiunea este adesea însoțită de o durere de cap, în special în regiunea occipitală. Cefaleea poate fi pulsatilă și se poate agrava la efort fizic sau stres.

Hipertensiunea poate provoca amețeli, mai ales la mișcări bruște sau la schimbări de poziție a corpului. Senzațiile de slăbiciune și oboseală sunt, de asemenea, frecvente. Dificultatea de respirație și scurtarea respirației apar adesea în cazul hipertensiunii, în special în timpul exercițiilor fizice sau al efortului fizic.

Persoanele cu hipertensiune arterială pot avea dureri sau disconfort în zona pieptului. Acest lucru se datorează unei deteriorări a alimentării cu sânge a inimii.

Hipertensiunea poate duce la agravarea pierderii vederii din cauza deteriorării vasculare.

Măsuri preventive pentru a preveni hipertensiunea arterială

Medicul vă împărtășește ce ar trebui să faceți pentru a reduce riscul de hipertensiune arterială.

  • O alimentație adecvată – o dietă sănătoasă care să includă legume, fructe, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește, nuci și semințe.
  • Limitați consumul de sare, grăsimi și zahăr.
  • Activitate fizică – exercițiile fizice regulate vă vor ajuta să vă întăriți sistemul cardiovascular și să vă controlați greutatea. Mersul pe jos, înotul sau mersul pe bicicletă timp de 150 de minute pe săptămână vă vor ajuta.
  • Renunțați la obiceiurile proaste – evitați alcoolul și nicotina.
  • Controlul greutății – mențineți o greutate sănătoasă.
  • Gestionați stresul – stresul poate crește tensiunea arterială. Folosiți tehnici de relaxare, cum ar fi yoga, meditația sau respirația profundă pentru a gestiona stresul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel