Sari la conținut

Medic: aceste alimente NU trebuie consumate cu ceai sau cafea

Nutriționistul american Deborah Grayson spune că ceaiul și cafeaua nu ar trebui consumate cu carne roșie și legume cu frunze verzi.

Alimente cu care cafeaua și ceaiul nu ar trebui combinate

După cum relatează Daily Mail, citând specialistul, substanțele chimice conținute în aceste băuturi calde, numite polifenoli, interferează cu absorbția fierului. Acesta este un mineral care este vital pentru transportul oxigenului în organism. Oxigenul este cel care asigură funcționarea normală a sistemului imunitar și îi ajută pe oameni să rămână energici. Deficitul de fier poate duce la anemie. Această afecțiune este de obicei caracterizată prin oboseală frecventă, slăbiciune, somnolență, căderea părului și răceli recurente.

Expertul notează că cărnurile roșii (vită, miel, porc), broccoli, spanacul, varza, kohlrabi, rucola, sfecla și salata sunt bogate în fier. Polifenolii, pe de altă parte, se găsesc în fructe, legume și condimente, deși în cantități mult mai mici decât în ceai și cafea.

Expertul spune că compușii vegetali numiți tanini și oxalați, care fac parte din constituenții vinului, sunt cunoscuți și pentru efectul lor de blocare a fierului. Din acest motiv, Dr. Grayson recomandă renunțarea la obiceiul de a asocia friptura cu vinul.

Câte cești de cafea și ceai puteți bea pe zi?

Doza recomandată de cofeină pe zi este de până la 400 mg. Dar nu este ușor să știți exact cât ați consumat. Cantitatea de cofeină din ceștile de cafea poate varia de până la șase ori, de la 50 la 320 mg. Nici în cazul ceaiului lucrurile nu sunt clare: cu cât frunzele sunt mai mult timp în contact cu apa, cu atât mai multă cofeină există în băutura finită. Dar dacă luăm media, atunci într-o ceașcă de cafea de 240 ml vor fi aproximativ 95 mg de cofeină, în 150 ml de espresso – 50 mg, în 240 ml de ceai negru – 45 mg. Ceaiul verde și cacaua au aproximativ aceeași cantitate de cofeină – 20 mg pe ceașcă. Interesant, chiar și cafeaua decofeinizată are cofeină – aproximativ 3 mg.

„Aproximativ o ceașcă de espresso pe kilogram de greutate corporală poate duce la intoxicație cu cafeină. Aceasta apare atunci când oamenii consumă suplimente alimentare sau tablete cu cafeină. Există și extract de ceai verde care este recomandat pentru tratament, dar are un efect hepatotoxic marcat, adică poate afecta ficatul atât de grav încât provoacă hepatită și persoana are nevoie de transplant. Astfel de cazuri nu sunt rare; în multe țări este interzis”, spune specialistul.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel