Sari la conținut

Medic: Acestea sunt cele mai periculoase suplimente pentru ficat

rolul ficatului în apărarea imunitară
Sursa foto arhiva Doctorul Zilei
rolul ficatului în apărarea imunitară

Ficatul este într-adevăr unul dintre cele mai importante organe din corpul uman. Are multiple funcții vitale, inclusiv:

Metabolismul și detoxifierea: ficatul descompune substanțele chimice și toxinele din alimente și le transformă în substanțe care pot fi procesate și eliminate de organism. De asemenea, ajută la metabolizarea medicamentelor și al altor substanțe.

Producerea de bilă: ficatul produce bila, un lichid necesar pentru digestia și absorbția grăsimilor și a vitaminelor liposolubile din alimente.

Depozitarea și eliberarea de glucoză: ficatul stochează glucoza sub formă de glicogen și o eliberează în sânge atunci când este necesară pentru a menține nivelul de zahăr din sânge constant.

Sinteza proteinelor: ficatul produce și eliberează proteine esențiale pentru coagularea sângelui și pentru funcționarea sistemului imunitar.
Reglarea nivelului de colesterol: ficatul reglează nivelul de colesterol din organism, producând și eliminând colesterolul necesar pentru funcționarea normală a organismului.

Depozitarea vitaminelor și mineralelor: ficatul stochează vitaminele liposolubile (cum ar fi vitamina A, D, E și K) și mineralele esențiale (cum ar fi fierul și cuprul) pentru utilizare ulterioară.

Leac pentru curatarea ficatului
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

Acestea sunt doar câteva dintre funcțiile vitale ale ficatului. Datorită importanței sale, este necesară menținerea unei sănătăți hepatice bune prin alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și evitarea consumului excesiv de alcool și substanțe toxice.

Iar utilizarea suplimentelor nutritive poate duce la consecințe grave asupra organismului, deoarece acestea au un efect dăunător asupra ficatului. Acest lucru a fost raportat de medicul hepatolog rus, dr. Serghei Vyalov. El observă că pe o perioadă de cinci până la șase ani, puteți dezvolta ciroză hepatică datorită faptului că o persoană a luat suplimente în loc de tratamentul normal.

Cele mai dăunătoare suplimente pentru ficat Potrivit dr. Vyalov, suplimentele alimentare care sunt periculoase pentru organism includ colagenul, sunătoarea și preparatele omega-3. În acestea din urmă, notează specialistul, practic nu există acizi grași nesaturați promis, ci doar saturați.

„De multe ori doar mâncăm grăsimi și înrăutățim starea ficatului”, explică dr. Vyalov.

Dozele mari sau utilizarea pe termen lung a cantităților moderate de vitamina A pot provoca leziuni ale țesutului hepatic. Utilizarea pe termen lung sau dozele mari de niacină au dus la insuficiență hepatică sau hepatotoxicitate la unii oameni.

Niacina poate fi transformată în NAD, care în cantități excesive poate afecta ficatul. „Dozele mari de beta-caroten au exacerbat leziunile hepatice induse de alcool la șobolani, în timp ce dozele mai mici au fost protectoare.

Majoritatea vitaminelor nu sunt dăunătoare în doze normale. „Evită dozele mari, în special niacina și beta-carotenul”, spune medicul.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel