Sari la conținut

Medic: Asta se întâmplă cu zahărul din sânge dacă mănânci această legumă

leguma care creste zahărul din sange
Sursă foto: Shutterstock
Cartofii pot creste rapid glucoza

Asta se întâmplă cu zahărul din sânge dacă mănânci această legumă. Glucoza este cunoscută de majoritatea oamenilor drept zahăr din sânge. Organismul are nevoie de glucoză pentru a-și menține mecanismele la niveluri optime.

Potrivit medicilor, alimentația nesănătoasă aduce boli în corpul omenesc. Iar o legumă consumată la scară largă în toată lumea duce la creștere a zahărului din sânge.

Indiferent că sunt fierți, prăjiți sau copți, cartofii sunt una dintre legumele care sunt cel mai des prezente în alimentația noastră. În plus, unele feluri de mâncare, în special cele aparținând categoriei de fast-food, nici măcar nu sunt potrivite pentru consumul persoanelor sănătoase.  Prăjirea în ulei, mai ales încălzită timp îndelungat, poate face dăunătoare orice produs. Dar cele mai multe preparate din cartofi au un indice glicemic ridicat, iar consumul lor duce la o creștere a zahărului din sânge.

Cartofii și efectul lor asupra nivelului de zahăr din sânge

alimentele prăjite duc la boli
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Marina Kustova, consultant principal în medicină de laborator, expert principal la Centrul de Diagnostic Molecular CMD al Institutului Central de Cercetare Epidemiologie din Rospotrebnadzor, a dezvăluit ce se întâmplă cu zahărul din sânge și cu vasele de sânge atunci când se consumă această legumă.

Ea spune că până în prezent a înlocuit multe alte produse tradiționale: napi, dovleac, dovlecel etc. Se pare că varietatea de preparate din cartofi este nesfârșită: salate, garnituri, supe, pâini și chiar deserturi.

Este puțin probabil ca un produs „deosebit dăunător” să devină atât de popular, dar din punctul de vedere al alimentației sănătoase, cartofii trebuie consumați cu moderație și în forma „corectă”. Medicul adaugă că consumul lor are un efect negativ asupra glicemiei și a aparatului insular.

Potrivit medicilor, cartoful crește rapid și drastic nivelul zahărului din sânge, încarcă aparatul insular și contribuie la acumularea de țesut gras. Prin urmare, în alimentația persoanelor cu diabet și obezitate, porțiile de preparate din cartofi trebuie reduse la jumătate față de cantitatea obișnuită.

Există și restricții privind metodele de gătit

Cartofii se consumă cel mai bine fierți sau copți. Piureul de cartofi și cartofii prăjiți au mai multe calorii datorită adaosului de grăsimi vegetale și animale. Consumul de chipsuri, cartofi prăjiți și alte produse din cartofi din meniul fast-food ar trebui să fie redus la minimum.

Pe lângă grăsimi, aceste produse conțin și multă „chimie” alimentară și agenți cancerigeni. In 100 g dintre ele sunt aproximativ 75 kcal, doar aproximativ 2 g proteine ​​si 0,4 g grasime – cu conditia sa fie un produs gatit fara ulei.

Dar carbohidrații din aceeași cantitate de legume sunt 15,8 g și doar 0,4 g de fibre. Carbohidrații sunt reprezentați în principal de amidon, care atunci când este descompus oferă o cantitate suficientă de energie. Sub orice formă, cartofii furnizează și o cantitate suficient de mare de potasiu, necesar pentru mușchiul inimii și tonusul vascular. Contine si alte minerale si oligoelemente, vitamine si substante utile.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel