Sari la conținut

Medic ATI: Nu este normal ca toți medicii, indiferent de specialitățile lor să trateze numai pneumonii Covid/În spitalele mari trebuie făcute zone separate pt „Covid” și „non Covid”

Medic ATI: Nu este normal ca toți medicii, indiferent de specialitățile lor să trateze numai și numai pneumonii Covid/În spitalele mari trebuie făcute zone separate pt „Covid” și „non Covid”

Dr. Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, critică transformarea unităţii sanitare în spital COVID şi atrage atenția că este nedrept ca, indiferent de specialitate, toţi medicii trebuie să trateze pacienţi cu COVID,

Medic ATI: Nu este normal ca toți medicii, indiferent de specialitățile lor să trateze numai și numai pneumonii Covid

Medicul Laura Zarafin se întreabă de ce există dubla masură, exemplificând prin faptul că Spitalul ”Marius Nasta” poate avea pavilioane pentru pacienţii COVID şi non COVID, iar în cazul Spitalului Colentina acest lucru nu este posibil. Sau că la Spitalul Foișor sunt folosite numai paturile ATI.

„Cu acest virus vom fi nevoiți , cel mai probabil , să învățăm să trăim. Este posibil să se găsească la un moment dat un antiviral care să fie extrem de eficient și să nu mai vedem forme critice de boală Covid 19.
Totuși, până atunci, mă întreb dacă vom rămâne tot noi, cei desemnați medici Covid să vedem numai astfel de pacienți, indiferent de specialitățile noastre.

Nu este normal ca unui spital cum este spitalul Colentina să i se refuze sistematic de un an de zile dreptul de a funcționa ca spital mixt, indiferent de numărul de infectări.

Nu este normal ca neurologii, chirurgii generaliști, urologii, neurochirurgii, ortopezii, gastroenterologii, cardiologii, dermatologii noștri, de fapt toți medicii, indiferent de specialitățile lor să trateze numai și numai pneumonii Covid, să suporte apoi plângeri din partea familiilor care reclamă că nu sunt specialiști în această boală.
Asta în timp ce medicii din alte specialități din alte spitale au refuzat efectiv să trateze astfel de pacienți, pe motiv că își depășesc competența.
Întreb – dar medicii din spitalul Colentina nu au fost ei forțați efectiv să își depășească competența zilnic, de mai bine de un an?

Și de fapt aș întreba – care este tratamentul „miracol”? Există și medicii nu vor să îl administreze?

Adevărul este că nu știm, nu putem prevedea care om infectat va face o formă ușoară sau medie și care va face formă critică de pneumonie Covid cu insuficiență respiratorie, cu hipoxemie severă și care nu răspunde la tratament. Știm ce studii există, știm ce să administrăm, totuși unii depășesc momentele critice, alții nu”, este mesajul medicului ATI Laura Zarafin.

Laura Zarafin: În spitalele mari trebuie făcute zone separate pt „Covid” și „non Covid”

În opinia sa, ar fi ideal ca, după un an de pandemie, să fi înţeles toată lumea că în spitalele mari trebuie făcute zone separate pt „Covid” şi „non Covid „, exact pe modelul Institului Marius Nasta” .
„De bun simț era ca după un an să fi înțeles toată lumea că în spitalele mari trebuie făcute zone separate pt „Covid” și „non Covid”; exact pe modelul Institului Marius Nasta.
Spitalul Colentina are suficiente pavilioane cât să se ocupe de pacienții lui, inclusiv de cei cu PCR poiziv pentru Sars-Cov-2.
La spitalul Foișor înțeleg că sunt folosite numai paturile ATI.
De ce această dublă măsură?
O fi normal ca ani de aici înainte toți chirurgii din spitalul Colentina să fie transformați în pneumologi și ATI-iștii să vadă numai insuficiențe respiratorii cu afectari pulmonare de peste 75%?

În chirurgia generală se făceau peste 6000 operații pe an. În 2020 s-au făcut 50. O fi normal?

O fi normal să blochezi activitatea unui spital cu zeci de mii de pacienți lunar înainte de pandemie, indiferent de rata infecțiilor?
O fi normal ca o mână de anesteziști să facă gărzi în combinezoane în care ți se face rău, câte 5-6 pe lună, fără oprire ?
Dacă la spitalul Nasta se poate funcționa cu pavilioane Covid și non Covid, de ce la spitalul Colentina nu se poate?
PS – De ce se mai dau ordine de ministru dacă nu sunt respectate?”, a mai spus dr. Zarafin.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: