Sari la conținut

Medic: avantajele și dezavantajele postului

post
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile postului pentru minte și trup

Din cuprinsul articolului

Postul este o reținere voluntară a mâncării, practicată de mult timp în diverse tradiții religioase și culturale. Din punct de vedere al sănătății, postul are atât aspecte pozitive, cât și negative, în funcție de modul în care se desfășoară și de caracteristicile individuale ale persoanei.

Nutriționistul și candidatul rus în științe medicale, toxicologul Mihail Kutushov vorbește despre avantajele și dezavantajele postului. În anumite situații, acesta poate avea un efect destul de negativ asupra sănătății, potrivit expertului.

Pro și contra postului

Postul poate ajuta la curățarea organismului de toxine și deșeuri, deoarece restricțiile alimentare trezesc procesele de autocurățare. Unele studii au arătat că postul intermitent accelerează metabolismul și reduce sensibilitatea la insulină. În plus, postul poate contribui la ameliorarea psihologică și la bunăstarea generală”, a comentat medicul.

Dezavantajul evident al postului este lipsa de nutrienți. Restrângerea anumitor grupe de alimente, mai ales pentru perioade lungi de timp, poate duce la deficiențe de vitamine, minerale și micronutrienți.

Trecerea la o dietă hipocalorică poate provoca pierderea masei musculare. Unele persoane pot avea dureri de cap, slăbiciune, iritabilitate sau alte simptome negative din cauza schimbărilor de dietă.

Eliminarea produselor de origine animală din alimentație poate duce la deficiențe de proteine, vitamina B12, fier, zinc și alți nutrienți care provin în mod normal din carne și produse lactate.

Grăsimile animale conțin acizi esențiali care sunt importanți pentru sănătatea pielii, a inimii și a creierului, așa că este important să vă asigurați că obțineți suficiente surse vegetale ale acestor acizi grași.

Alternative la alimentele interzise în timpul postului:

  • fasole, linte, mazăre, quinoa, brânză de vaci, acestea vor ajuta la refacerea nutrienților lipsă;
  • nucile, semințele, legumele verzi și cerealele pot fi surse bune de fier și zinc;
  • pentru vegetarieni și vegani este important să se ia în considerare suplimentarea vitaminei B12 prin alimente îmbogățite sau suplimente.

Postul poate fi bun pentru organism, dar este important să îl facem cu înțelepciune, concentrându-ne pe o dietă variată și acordând atenție valorii nutritive a produselor de înlocuire”, recomandă medicul.

„Consultarea unui medic sau a unui nutriționist înainte de a începe postul poate ajuta la determinarea celei mai bune strategii nutriționale”, adaugă specialistul.

El adaugă că persoanele cu boli cronice grave, femeile însărcinate și cele care alăptează, copiii și persoanele în vârstă nu ar trebui să țină post.

Expertul explică faptul că, pentru acestea, este importantă o dietă echilibrată, iar excluderea unui anumit grup de alimente poate duce la deficiențe grave.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel