Sari la conținut

Medic: Aveți mâinile și picioarele reci mereu? Consumați zilnic acest fruct care îmbunătățește circulația! Previne și atacul cerebral

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Mâini și picioare reci tot timpul? Ei bine, soluția e una simplă și la îndemâna oricui. Tot ce trebuie să faci e să mănânci în fiecare zi portocale, mandarine și clementine. Acestea conțin un compus care îmbunătățește circulația și, în plus, previne accidentul vascular cerebral. 

”Primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la citrice este vitamina C si, intr-adevar, sunt printre cele mai bune surse ale acestei vitamine. Dar, pe langa vitamina C citricele contin sute de fitonutrienti cu efect antioxidant, antiinflamator, antitumoral, antibacterian si antiviral,” explică dr. Alina Lăcătuș, medic nutriționist și nefrolog.

Citricele scad riscul de accident vascular cerebral

Potrivit medicului, unul dintre fitonutrientii pe care ii contin portocalele, mandarinele si clementinele este hesperidina, o substanta care imbunatateste circulatia sangelui la nivelul mainilor si picioarelor. Asa ca, daca sunteti sensibili la frig si aveti mainile si picioarele reci mai tot timpul sau daca suferiti de sindrom Raynaud mancati citrice in fiecare zi. In plus, studiile arata ca hesperidina reduce riscul de accident vascular cerebral.

De asemenea, citricele sunt foarte bogate in potasiu, unul dintre cele mai importante minerale din organismul nostru (toate celulele corpului nostru au nevoie de potasiu ca sa functioneze normal).

Aportul crescut de potasiu in dieta are ca principale beneficii scaderea valorilor tensiunii arteriale la pacientii hipertensivi si reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Cine trebuie să consume citrice cu precauție

”Atentie! Trebuie consumate cu precautie (sau chiar evitate) daca aveti boala cronica de rinichi intr-un stadiu avansat (daca aveti potasiu seric crescut). Citricele mai au in continul lor ceva important pentru sanatatea noastra: acidul citric, care este o substanta care ne protejeaza rinichii de aparitia pietrelor si ajuta la eliminarea celor mici deja formate,” atenționează specialistul.

Medicul subliniază că lămaia contine cea mai mare cantitate de acid citric. Atentie! Cei care se stiu cu gastrita sau cu boala de reflux gastro-esofagian trebuie sa evite consumul de citrice din cauza acidului citric pentru ca le poate exacerba simptomele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel