Sari la conținut

Medic: Cauza silențioasă a orbirii care nu are simptome

Glaucom
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Glaucomul, boala care poate provoca la orbire ireversibila

Experții în îngrijirea ochilor îi îndeamnă pe oameni să își verifice ochii în mod regulat, astfel încât această afecțiune fără simptome să poată fi depistată înainte de a fi mult prea târziu pentru a fi tratată.

Vederea noastră este o parte crucială a vieții noastre de zi cu zi și există multe modalități prin care ne putem păstra ochii fericiți și sănătoși.

Cu toate acestea, există mai multe afecțiuni care pot cauza pierderea vederii, și adesea fără niciun avertisment.

Unul dintre acestea este glaucomul cu unghi deschis, care este adesea numit „hoțul tăcut al vederii” sau „hoțul din noapte”, deoarece poate provoca deteriorarea vederii fără niciun simptom.

Adesea, în momentul în care începeți să vă confruntați cu pierderea vederii, poate fi deja prea târziu.

Singura modalitate de a o detecta și de a preveni orice pierdere suplimentară a vederii este să vă asigurați că vă faceți teste oftalmologice anuale regulate, în special dacă aveți peste 40 de ani.

Ce este glaucomul?

Profesorul Roshini Sanders, consultant oftalmolog la Queen Margaret Hospital, a vorbit cu The Mirror despre această boală oculară, explicând principalele lucruri pe care trebuie să le știți.

Profesorul a spus: „Glaucomul este cea mai frecventă cauză de orbire netratată din lume.

„Este o presiune crescută a ochiului, care apoi reduce fluxul sanguin către nervul din spatele ochiului, iar părți ale nervului, prin urmare, mor, devin atrofice, iar acest lucru are un impact asupra câmpului vizual – domeniul fizic în care puteți vedea.

„Mi-aș dori să existe simptome subtile la care să poți fi atent, dar în momentul în care oamenii încep să creadă că ceva nu este în regulă, de obicei au pierdut deja aproximativ 20% din vedere, deoarece fiecare ochi servește un câmp vizual care se suprapune, astfel încât există o anumită compensare în ochi și în creier.

„De asemenea, nu există durere și ochii nu se înroșesc, doar începi să pierzi mici grade din câmpul vizual în centrul câmpului vizual și doar atunci când aceste mici părți încep să se conecteze te gândești „Doamne, am ratat mașina care vine spre mine din dreapta”.

„Până atunci ai pierdut deja cel puțin un sfert din vedere, așa că glaucomul este cunoscut ca fiind hoțul din noapte”.

Cine este mai predispus să facă glaucom?

„Se află în genele tale”, explică profesorul. „Există o tendință familială uriașă.

„Persoanele care sunt mioape sunt, de asemenea, mai predispuse să îl aibă, la fel ca și cele care au suferit o operație de refracție, dar nu poți face nimic pentru a-l evita.

„Singurul lucru pe care îl puteți face este să fiți atenți la utilizarea steroizilor, deoarece lucruri precum spray-urile nazale cu steroizi și picăturile pentru ochi tind să crească presiunea oculară, iar pentru a o depista din timp trebuie să faceți un test oftalmologic, să verificați presiunea oculară, să vă examinați partea din spate a ochilor și să faceți un test de câmp vizual.”

Odată ce glaucomul a fost detectat, veți fi trimis la spital pentru a face teste suplimentare, iar apoi „prima linie” este reprezentată de picăturile pentru ochi.

Dar, după cum adaugă directorul serviciilor clinice de la Specsavers, Giles Edmonds, acest tratament nu va face decât să încetinească progresia pierderii vederii și nu pot reda vederea pierdută.

„De fapt, nu poți pune înapoi vederea pierdută”, a spus el. „Așadar, picăturile au ca scop încetinirea sau oprirea progresiei, mai degrabă decât repunerea vederii la loc.

„Așadar, dacă aveți glaucom nedetectat și ați pierdut 20-25% din vedere înainte de a vă da seama și nu vă faceți teste oftalmologice regulate, oftalmologul dumneavoastră nu vă poate reda vederea.

„Este o informație crucială, astfel încât să știți cât de importante pot fi testele regulate.”

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel