Sari la conținut

Medic: cele mai frecvente semne de cheaguri de sânge în picioare. Netratate pot fi FATALE

tromboza venoasă profunda
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Simptome tromboza venoasă profunda

Picioarele tale ar putea suna alarma și atrage atenția asupra unui cheag de sânge în venă, potrivit unui medic. Cheagurile de sânge nu înseamnă întotdeauna vești proaste. Atunci când aglomerările asemănătoare gelului se declanșează ca răspuns la sângerare, se pot dovedi utile. Cu toate acestea, atunci când se dezvoltă în vene fără niciun motiv întemeiat, pot fi periculoase.

Din fericire, dr. Adam Staten, director clinic la One Day Tests și NHS GP, a împărtășit cele „cele mai comune” semne de care trebuie să fii conștient.

Cheagurile de sânge lovesc adesea în venele mari din partea inferioară a piciorului și coapsei, ridicând steaguri roșii în această zonă.

Medicul a spus: „Cele mai frecvente semne sunt durerea profundă sau durerea la gambe, umflarea unui picior și venele întinse sau umflate ale piciorului”.

Deși pot exista multe cauze ale gambei umflate sau dureroase, un profesionist din domeniul sănătății va putea să evalueze cauza și să organizeze orice teste necesare pentru a exclude nodului asemănători gelului, a explicat medicul.

Când se dezvoltă cheaguri de sânge în venele profunde, aceasta devine o afecțiune cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă sau TVP pe scurt.

Simptome de tromboză venoasă profundă: semne de cheag de sânge care pot apărea în picioare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Embolia pulmonară

În mod îngrijorător, TVP poate fi doar începutul unei probleme mult mai amenințătoare.

Dr. Staten a spus: „Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult cu TVP este o parte a cheagului care se desprinde și călătorește către plămâni  și duce la o embolie pulmonară (EP).

Semnele unei EP includ dificultăți de respirație, o tuse care poate fi pătată de sânge sau durere în piept, în special durere ascuțită, care se agravează atunci când respirați adânc sau când tușiți.

Semnele și simptomele unui EP depind de dimensiunea sa și dacă afectează sau nu unul sau ambii plămâni – EP masive pot provoca colaps brusc sau, din păcate, moartea.”

După cum este descris mai sus, aceste simptome ar putea reprezenta semne de avertizare ale cheagurilor de sânge în plămâni, care trebuie tratate imediat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.