Sari la conținut

Funcționarea corectă a plămânilor, esențială pentru o viață sănătoasă. ATENȚIE la aceste simptome – pot indica un cancer pulmonar

Sursă foto: Getty Images

Acea tuse constantă îți afectează viața de zi cu zi? Ai sărit peste întâlnirea ta importantă din cauza durerii în piept? Ai respirație  accelerată fără motiv? Trebuie să consultați imediat un medic, deoarece poate indica un cancer pulmonar. În articolul de mai jos, vă ajutăm să înțelegeți mai bine cancerul pulmonar. Nu uitați să îl citiți și să căutați un tratament în timp util.

Funcționarea corectă a plămânilor este esențială pentru bunăstarea dumneavoastră generală. Plămânii sunt localizați în piept în spatele cutiei toracice și sunt o parte importantă a sistemului respirator, un grup de organe și țesuturi care lucrează împreună pentru a ajuta o persoană să respire. Astfel, plămânii furnizează oxigen întregului corp prin intermediul fluxului sanguin. Nu numai asta, plămânii ajută la reglarea acidității în organism. Anumiți factori precum fumatul, fumatul pasiv, poluarea și antecedentele familiale pot afecta plămânii și cineva poate suferi de cancer pulmonar.

Simptomele cancerului pulmonar

Tusea constantă, tusea cu sânge, pierderea neintenționată în greutate, durerea în piept, durerea de cap, problemele de respirație, bronșita, pneumonia, pierderea poftei de mâncare, durerile osoase și răgușeala pot duce la cancer pulmonar. Veți observa simptomele când cancerul dumneavoastră este într-un stadiu avansat.

Stadiile cancerului pulmonar

În timpul etapei 1, cancerul este detectat în plămâni, dar nu se va răspândi în alte părți ale corpului. Tratamentul în stadiile incipiente poate reduce ratele de morbiditate și mortalitate la pacienți.

Vorbind despre a 2-a etapă, cancerul va fi acolo în plămâni, inclusiv în ganglionii limfatici.

În stadiul 3, va exista cancer la plămâni și ganglionii limfatici în mijlocul pieptului.

În stadiul 4, cancerul se va răspândi atât la plămâni, cât și chiar la alte organe ale corpului.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă va informa despre stadiul și dimensiunea tumorii.

cancer pulmonar
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Diagnosticul cancerului pulmonar

Diagnosticul cancerului pulmonar se poate face prin radiografie sau CT. M

ai mult, un test al funcției pulmonare (spirometrie) îl va ajuta pe medic să măsoare cât de mult aer pot reține plămânii și cât de repede plămânii pot fi umpluți cu aer și apoi goliți.

Care este tratamentul pentru cancerul pulmonar?

După ce sunteți diagnosticat cu cancer pulmonar, medicul dumneavoastră vă va cere să mergeți la operație. Țesuturile pulmonare canceroase vor fi îndepărtate și apoi vi se va sugera, de asemenea, să urmați chimioterapie și radioterapie.

În zilele noastre, terapia țintită este, de asemenea, acordată pe scară largă unui număr majoritar de pacienți.

Un expert va folosi medicamente specifice pentru a bloca creșterea și răspândirea incontrolabile a celulelor canceroase.

O altă opțiune este imunoterapia în care medicamentele sunt folosite pentru a ajuta propriul sistem imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase într-un mod eficient.

Amintiți-vă, trebuie să luați numai medicamentele prescrise de medic. Nu utilizați niciun medicament fără știrea medicului.

Iată cum poți ține cancerul pulmonar la distanță:

  • Fumatul tinde să scadă tensiunea arterială și chiar ritmul cardiac. Deci, renunțați la fumat și alcool pentru a îmbunătăți funcția pulmonară. Încercați terapia de renunțare la fumat după consultarea medicului
  • Optează pentru legume, leguminoase și fructe care sunt bogate din fibre
  • Rămâneți activ din punct de vedere fizic, optând pentru diverse activități, cum ar fi mersul pe jos, înot, ciclism, yoga, jogging și Pilates. De asemenea, faceți exerciții de respirație după consultarea unui expert
  • Mergeți la un screening regulat pentru cancerul pulmonar dacă aveți un istoric scurt de infecții respiratorii

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel