Sari la conținut

Medic celebru: 7 alimente care luptă împotriva cancerului și a bolilor de inimă

Cercetările arată că anumite alimente vegetale conțin compuși puternici – numiți fitochimici – care pot ajuta la combaterea cancerului și pot reduce riscul dezvoltării acestuia. Aceste alimente specifice pot deține o cheie pentru a preveni creșterea celulelor canceroase în organism, spune Andrew Woodward, MS, RD, CSO, nutriționist în oncologie la Loma Linda University Cancer Center.

„Inflamația, care poate fi controlată prin dietă, este cunoscută că promovează creșterea și răspândirea celulelor canceroase”, spune Woodward. Deși există multe diete care pretind că reduc inflamația și îmbunătățesc sănătatea, unele sunt foarte restrictive sau confuze, spune el.

În loc să se uite unde aceste diete exclud anumite alimente, Woodward sugerează să încerci să vezi unde se intersectează aceste abordări dietetice. Acest lucru încurajează oamenii să mănânce din multe categorii de alimente care ar trebui consumate zilnic, spune el. Alegând să urmeze un plan alimentar strategic, oamenii conștienți de sănătate pot gestiona în mod eficient mulți factori de risc și pot lupta împotriva bolii – toate în același timp crescând calitatea vieții.

Woodward recomandă șapte alimente funcționale pentru combaterea cancerului și îmbunătățirea sănătății:

Fructe de pădure

Afinele, boysenberries, cireșele, merisoarele, rodiile, zmeura și altele adaugă dulceață gustului, dar au un conținut relativ scăzut de zahăr natural, spune Woodward.

Multe soiuri oferă o abundență de pigmenți albastru-violet numiți antociani care reduc inflamația și protejează creierul de oxidare.

Boabele conțin și acid elagic, care neutralizează agenții cancerigeni și are beneficii antitumorale. Afinele conțin pterostilben – un antioxidant puternic și poate reduce inflamația.

Legume crucifere

Broccoli, varza de Bruxelles, bok choy, varza, conopida, verdeata  sunt considerate legume crucifere. Aceste legume conțin substanțe chimice numite glucozinolați care luptă împotriva cancerului în mai multe moduri.

Aceste substanțe chimice includ indol-3 carbinol, care reduce cancerele sensibile la hormoni; sulforafan, care dezactivează agenții cancerigeni; și fibre, care previn cancerul.

Încearcă aceste legume crude, în smoothie-uri sau ușor gătite cu condimentele tale preferate. Sau încercați kimchi pentru o alternativă acidulată la varză, care adaugă aromă salatelor sau alimentelor fade.

Usturoiul și ceapa

Institutul Național al Cancerului sugerează că usturoiul și ceapa pot reduce riscul de cancer de stomac, colon, esofag și sân.

Woodward spune că usturoiul are beneficii antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii măsurabile, precum și proprietăți de combatere a cancerului.

Prevenirea cancerului provine din multe substanțe care conțin sulf, inclusiv alicina și sulfura de dialil (DAS), care par să dezactiveze agenții cancerigeni și să prevină mutațiile ADN. Ceapa oferă multe dintre aceleași beneficii, oferind quercetină și molecule care conțin sulf care blochează unii agenți cancerigeni și induc apoptoza, un proces care ucide celulele anormale.

Ciuperci

Pe lângă adăugarea de aromă alimentelor, ciupercile au o varietate de beneficii de modulare a sistemului imunitar. Imunomodularea depășește stimularea sistemului imunitar prin întărirea selectivă a sistemului imunitar împotriva microbilor străini, dar nu a propriilor celule.

Alte beneficii demne de remarcat includ antioxidanții, reducerea tumorilor legate de hormoni și reducerea excesului de inflamație. Aceste beneficii pot avea cel mai mare impact atunci când mănânci ciuperci proaspete, fierte, pudrate sau uscate.

Turmericul

Turmericul este un condiment de culoare galben-aurie folosit în multe feluri de mâncare indiene, curry și muștar.

Woodward spune că acesta  conține polifenol curcumină care a fost examinată în peste 6.000 de studii. Proprietățile sale antiinflamatorii, antibacteriene și antioxidante ajută la combaterea cancerului.

Curcumina pare să reducă reproducerea tumorii, să reducă formarea vaselor de sânge, să reducă invazia și să induce moartea celulelor tumorale.

Spanacul și alte legume cu frunze verzi

Spanacul este o mare putere de nutrienți, indiferent dacă este consumat crud, suc sau ușor gătit.

Spanacul este încărcat cu: vitamina K, care favorizează coagularea sângelui; carotenoizi, care susțin sănătatea ochilor și antioxidanți; fibră; acid folic, care ajută la formarea și repararea ADN-ului; și alte substanțe fitochimice.

Mai multe studii sugerează că fitochimicele glicoglicerolipidele și carotenoidele luptă împotriva cancerului; în special tipurile de prostată, sân și stomac.

Spanacul baby are mai puțin oxalat, astfel încât absorbția calciului și a fierului este mai mare. Spanacul și rucola conțin, de asemenea, nitrați de plante care produc oxid nitric și hrănesc endoteliul (mucoasa interioară) a vaselor de sânge.

Ghimbir și alte condimente

Anumiți compuși găsiți în ghimbir îl fac un aliment puternic antiinflamator și antioxidant pentru a reduce stresul oxidativ cu care corpul dumneavoastră trebuie să lupte zilnic.

Ghimbirul este, de asemenea, util pentru a calma stomacul și pentru a reduce greața.

Woodward sugerează utilizarea unei varietăți de condimente, cum ar fi busuioc, oregano, mărar, scorțișoară, cuișoare și multe altele pentru a aroma alimentele și pentru a reduce inflamația.

Utilizarea acestora în formă uscată le menține termenul de valabilitate timp de aproximativ doi ani, păstrându-le în același timp într-o formă concentrată.

Adăugarea de condimente la rețete reduce, de asemenea, nevoia de sare în exces, adăugând mai mulți antioxidanți și adăugând aromă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel