Sari la conținut

Medic chirurg: Impactul pierderii unui sân în urma cancerului este echivalent cu impactul pierderii unei rude

prevenire cancer san
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
stilul de viata poate influenta dezvoltarea cancerului de san

În România, doar 4% dintre pacientele cu cancer de sân au reconstrucție mamară. În acest context, experții spun că impactul pierderii unui sân în urma cancerului este echivalent cu impactul pierderii unei rude. 

Româncele care au învins cancerul mamar și care au nevoie de o operație de reconstrucție vor putea beneficia pro bono de aceasta în lunile noiembrie și decembrie, prin Asociația Zetta.

Medicii voluntari implicați sunt majoritatea medicilor Spitalului Zetta, cel mai mare spital privat de chirurgie plastică din România, iar până acum au realizat peste 480 de intervenții pro bono. Dacă, de obicei, luna octombrie era rezervată pentru intervențiile pro bono de reconstrucție mamară, anul acesta, româncele vor beneficia de astfel de operații timp de două luni, în noiembrie și decembrie 2022.

”În România, doar 4% din pacientele cu cancer de sân au reconstrucție mamară! Suntem foarte, foarte departe de alte țări, de exemplu, în SUA 51% din toate pacientele cu cancer de sân în stadii eligibile pentru reconstrucție de sân fac această operație, iar în unele țări din Europa de Vest, 71% din paciente eligibile fac reconstrucție imediat”, remarcă Dr. Dragoș Zamfirescu.

Ghidurile internaționale și studiile medicale subliniază importanța reconstrucției mamare imediate.

Reconstrucția imediată este o excepție

”Din păcate, în țara noastră reconstrucția imediată este mai degrabă o excepție, nu o normă, deși studiile psihologice arată că impactul benefic al reconstrucției de sân este enorm. Mai mult, impactul pierderii unui sân în urma mastectomiei este echivalent cu impactul pierderii unei rude de gradul I”, a declarat Dr. Dragoș Zamfirescu.

Dr. Ina Petrescu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, accentuează aspectul pozitiv pe care o astfel de intervenție îl are asupra psihicului pacientelor.

Trauma cancerului de sân

”După trauma aceasta pe care cancerul de sân o cauzează, la final, femeile își doresc să aibă un sân cât mai natural, să își poată recupera viața de dinainte și să aibă o calitate mai bună a vieții. Am avut paciente de 27 de ani, dar și de 71 de ani, așa că vârsta nu constituie o barieră, însă există unele restricții atunci când intervin obezitatea, bolile cronice dezechilibrate, fumatul sau boala avansată”, a declarat Dr. Ina Petrescu.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: