Sari la conținut

Medic: Consumul necorespunzător de apă dimineața crește riscul acestei boli

Consumul de apă
Sursa foto: doctorulzilei.ro
post cu apa

 A bea un pahar cu apă dimineața pe stomacul gol este considerat un obicei sănătos. Dar dacă nu este practicat corespunzător, poate avea consecințe negative asupra organismului.

 Dr. Zuhra Pavlova spune cum este corect să bei apă dimineața

deshidratarea cronică
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„Apă de băut dimineața trebuie făcută corect atunci când persoana este încă în pat. Mulți oameni știu că este util să bei un pahar cu apă dimineața după ce se trezește dintr-un somn de noapte”, spune dr. Pavlova. Ea adaugă că a bea apă incorect în acest moment al zilei este o greșeală care îngroașă sângele. Potrivit medicului, ar trebui să bei apă imediat după ce te trezești dimineața, fără să te ridici din pat.

Dr. Pavlova spune că seara înainte de culcare ar trebui să așezi un termos cu apă fierbinte lângă pat. Până te trezești dimineața, lichidul se va fi răcit la aproximativ 40 de grade – această băutură caldă este optimă de luat pe stomacul gol după somn. Medicul a explicat că, dacă te ridici mai întâi din pat, începi să te plimbi prin apartament și abia apoi bei apă, acest lucru poate afecta negativ starea sângelui.

Potrivit medicului, în timpul somnului de noapte, apare o stare de hipovolemie, în care circulația sângelui în organism slăbește, împreună cu scăderea volumului sanguin. Deci, când te trezești, sângele este mai gros. În astfel de circumstanțe, dacă sângele nu este subțiat și nu începeți să vă mișcați, poate provoca cheaguri de sânge.

„Când o persoană hipovolemică începe să se miște, întregul său sistem cardiovascular este activat. Cu toate acestea, din cauza lipsei de lichid, sângele rămâne încă gros. Când acest proces este activat, celulele „se lipesc împreună”, ceea ce crește riscul de tromboză”, spune medicul endocrinolog.

Dr. Pavlova avertizează că într-o astfel de situație o persoană este expusă riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Expertul subliniază: primul lucru pe care ar trebui să-l faci după somn este să bei apă caldă și abia apoi să începi activitatea fizică.

„Între un pahar cu apă și micul dejun ar trebui să treacă 25-30 de minute”, adaugă medicul endocrinolog. De asemenea, medicul observă că micul dejun ar trebui să includă proteine.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel