Sari la conținut

Medic: Cu toții le bem, dar sunt OTRAVĂ pentru artere

boli vasculare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial

„Cu toții le bem, dar sunt OTRAVĂ pentru artere…”! Depozitele de calciu din arterele coronare pot indica o acumulare de placă, o substanță care se poate întări în timp și se poate îngusta sau bloca arterele (proces numit ateroscleroză). În acest caz, persoana afectată prezintă un risc crescut de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Potrivit unor noi cercetări, există o legătură între anumite băuturi și calcificarea arterială. Printre acestea se reflectă efectele negative ale băuturilor răcoritoare îndulcite.

Calcificarea arterială: Care sunt riscurile?

Potrivit cercetătorilor, aceste băuturi pot provoca apariția rugozității pe suprafața normal netedă a arterei, deschizând ușa complicațiilor.

Calcificarea arterială este un precursor binecunoscut al bolilor vasculare. Principalul pericol este posibilitatea ca plăcile să se rupă și să blocheze fluxul de sânge către organele vitale. Dacă se întâmplă acest lucru, apare un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Calcificarea arterială, cunoscută și sub numele de ateroscleroză, este o boală inflamatorie responsabilă pentru un număr mare de decese în țările dezvoltate. Un mecanism potențial care stă la baza relației dintre aportul de calciu și riscul cardiovascular poate fi progresia aterosclerozei, potrivit experților.

Bauturile îndulcite, otravă pentru artere
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Depunerile de calciu în artere se formează deoarece celulele musculare din pereții vaselor de sânge încep să se transforme în celule asemănătoare oaselor când îmbătrânesc sau îmbolnăvesc. Depunerile de calciu arteriale nu au legătură cu dieta sau cu orice suplimente pe care le luați”, spune nutriționistul Vasilisa Ponomareva, potrivit Actualno.

Ateroscleroza apare cel mai adesea la bărbații în vârstă de 50-60 de ani și la femeile de peste 60 de ani. Astăzi, prevalența acestei boli este foarte mare, mai ales în țările dezvoltate. Timp de mulți ani, bolile cardiovasculare au fost cea mai frecventă cauză de deces din lume. Au depășit, inclusiv infecții, răni și boli maligne. Există și o tendință de întinerire a bolii – se găsește la pacienții mai tineri în comparație.

Dezvoltarea bolii poate fi împărțită în 3 etape:

  1. Stadiul de ischemie (înfometare de oxigen): se manifestă printr-o deteriorare treptată a funcției organului afectat, durere specifică care apare mai întâi în timpul efortului și apoi în repaus;
  2. Stadiu trombonecrotic: apare atunci când alimentarea cu sânge se oprește brusc (de obicei pe fondul trombozei concomitente), caracterizată prin necroză (infarct);
  3. Stadiul modificărilor fibroase: zonele moarte sunt înlocuite cu leziuni și funcționarea lor nu mai este normală.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel