Sari la conținut

Medic: De ce tot mai mulți tineri de 30 de ani fac infarct

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Medic: De ce tot mai mulți tineri de 30 de ani fac infarct. Care sunt cauzele și cum poate fi prevenit infarctul, explică medicul cardiolog Alice Munteanu.

Cardiologul Alice Munteanu a explicat în emisiunea Sfat de Sănătate de la Antena 3 care sunt cele mai frecvente boli de inimă la tineri dar și care sunt principalii factori de risc care duc la un infarct la vârstă mică și care este cel mai nociv aliment pentru inimă.

”Din păcate, se pare că și la tineri, după anii 90, vârsta de 30 de ani este vârsta critică, în condițiile în care bolile cardiovasculare apar și la ei. Și nu vorbim aici de bolile genetice.

 Am deschis subiectul cu accidentele vasculare, respectiv infarctul miocardic, respectiv boala cardiovasculară în general pentru că, în principiu, este principala cauză de deces atât în România cât și în lume. Și tinerii sunt și ei afectați.
Probabil că principalele cauze nu sunt cele genetice. Sunt și acei factori modificabili.
Boala cardiovasculară este reprezentată jumătate din ceea ce îți dă Dumnezeu, adică vârsta, sexul și gena, dar și cealaltă jumătate, ceea ce putem noi modifica, respectiv sedentarismul, obezitatea, alimentația, activitatea fizică, fumatul și controlul altor boli precum hipertensiune arterială și diabetul.

Obezitatea, unul dintre riscurile principale

Se pare că obezitatea este incriminată la tineri pentru că, mai mult de 30% dintre tinerii din America, într-un ultim studiu din 2015-2016, sunt obezi. Ar fi prima cauză de apariție a acestor boli.

Apoi, sunt anumiți factori de coagulare care determină formarea cheagurilor altfel decât în mod normal. Sunt niște deficite de factori de coagulare și așa numita trombofilie.
Un prototip de pacienți este cel care în fiecare zi lucrează 12 ore, stând pe scaun, în fața calculatorului, mâncând foarte repede pentru că au de terminat anumite lucruri și fără niciun fel de activitate fizică.

Dacă noi am face timp de 30-60 de minute pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, activitate fizică moderată, lucrurile s-ar schimba în timp prin creșterea prognosticului.

Fumatul și drogurile … cum renunți la fumat

De asemenea, tinerii fumează mai mult, consumă droguri, consumul de băuturi carbogazoase cu consum de cofeină și zahăr este incriminat prin creșterea valorilor glicemice și a zaharurilor care fac să se depună colesterolul pe vase mai mult decât dacă ai mânca grăsimi.

Deci toți acești factori adunați duc la apariția infarctului miocardic, a accidentului vascular, la formarea acestor cheaguri, a acestor depuneri de grăsimi pe vase care în timp determină această boală.
În momentul în care se întâmplă acest lucru, lucrurile se schimbă pentru calitatea vieții pacientului, pentru că este o boală invalidantă. Încurajarea trebuie să fie atât din partea noastră cât și din partea familiei și a societății din care trăim.
Pentru că, atunci când la 30 de ani ai parte de un asemenea eveniment, ți se schimbă viața. Ți se schimbă viața nu doar pentru că doctorii îți interzic o mulțime de lucruri. Și atunci se produce depresie. O reabilitare cardiacă în centre specializate ar face minuni pentru acești pacienți.
În altă ordine de idei, trebuie să spunem că rata de reinfarctizare în primul an este foarte mare.
Riscul să faci un alt infarct este cel mai mare în primele șapte zile de la primul eveniment, apoi în prima lună și nu în ultimul rând după ce, să spunem că a fost rezolvat, din punct de vedere al tratamentului.
Iar riscul scade progresiv până la un an”, a detaliat medicul cardiolog în cadrul emisiunii difuzate la Antena 3.
Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel