Sari la conținut

Medic dermatolog: ”Pielea începe să îmbătrânească de la vârste tinere, iar ca să încetinim acest proces, recomand…”

Crema de protecție solară nu trebuie să ne lipsească nici iarna, chiar dacă soarele nu e atât de puternic. Ce trebuie, totuși să schimbăm în ritualul nostru de îngrijire, odată cu venirea frigului e crema hidratantă pe care trebuie să o înlocuim cu una mai grasă.
Elena Oceanu
Potrivit unui studiu britanic, în sezonul rece, pielea arată mai îmbătrânită cu aproximativ 5 ani. Motivul: frigul afectează circulația sângelui, iar epiderma nu mai este suficient hranită și hidratată. Și procesul de reînnoire celulară are de suferit, din același motiv, fapt care duce la pierderea tonsului și elasticității tegumentului. La toate acestea se adaugă şi deficitul de vitamina D şi de serotonină, substanţe care se sintetizează mai greu iarna din cauza expunerii insuficiente la razele ultraviolete şi la lumină.

Carenţa de vitamina D conduce şi ea la uscarea pielii, iar lipsa serotoninei accentuează aspectul obosit şi devitalizat. ”Pe perioada sezonului rece are loc o modificare a filmului lipidic de pe suprafața pielii, produs de glandele de la nivelul pielii care are rol în realizarea unei bariere cutanate și asigurarea unui nivel de hidratare optimă a pielii. Așa că pielea are spect deshidratat și asociază disconfort, mâncărimi, senzație de arsură. Tot pe acest fond, pielea devine foarte sensibilă și ajungem să dezvoltăm reacții alergice la unele substanțe care, în mod normal, nu ne-ar deranja”, a explicat dr. Ionela Manole, specialist dermatolog la Medicover.
Ca să prevenim aceste lucruri trebuie să avem în vedere că atunci când facem duș să folosim apă călduță, nu foarte fierbinte pentru că aceasta poate favoriza deshidratarea. Când ieșim din duș e necesar să folosim o cremă emolientă care trebuie aplicată pe pielea ușor umedă, astfel încât efectul de hidratare să fie mai intesns.

”Dacă pe perioadă verii nu folosim crème hidrantate sau folosim unele mai light, iarna trebuie să alegem crème mai grase care să asigure un nivel optim de hidratare. În plus trebuie săavem grijă să folosim haine care ne protejează de frig, să nu renunțăm la mănuși pentru că pielea de pe mâini este cea mai afectată, iarna”, a adăugat dr. Ionela Manole, specialist dermatolog la Medicover.
Pentru îngrijirea tenului, specialistul dermatolog ne sfătuiește să nu renunțăm la crema de protecție solară și dacă avem un ten uscat să contribuim cu o cremă hidratantă destinată tipului nostrum de piele sau problemelor pe care le avem.
”Pielea începe să îmbătrânească de la vârste tinere, iar ca să încetinim acest proces, recomand ca începând cu vârsta de 20 de ani să începem să aplicăm, o cremă hidrantă seara, după ce ne-am demachiat. Dimineața trebuie folosită o cremă de protecție solară cu factor de minim 30, peste care putem aplica produsele de machiaj. Chiar dacă e sezon rece, nu înseamnă că nu avem soare și ultraviolete. Zăpada reflectă foarte mult soarele și efectul ultravioletelor e mai intens”, a completat specialistul dermatolog.
Dacă pielea e deosebit de uscată putem aplica și o cremă hidratantă, iar în cee ace privește calitatea unei crème, prețul mai mare înseamnă și o calitate mai bună. Cele mai sigure produse sunt dermato-cosmeticele pentru că nu conțin coloranți, parfumuri și nu induc reacții alergice.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel