Sari la conținut

Medic, despre un super-aliment: Sunt mai degrabă chimice. Nu-ți vine să crezi

carne procesata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Bilic, despre mezeluri

Adevăul despre mezeluri. Potrivit specialiștilor, consumul de carne procesată afectează sănătatea. Riscul pentru bolile vasculare, diabet și cancer crește considerabil cu fiecare porție. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății intenționează să facă noi recomandări cu privire la limitele consumului de carne procesată până în 2025.

Totuși, dr. Mihaela Bilic spune despre mezeluri că reprezintă un concentrat de carne, fiind bogate în grăsimi și proteine, iar gustul lor este intens.

Dr. Bilic, despre mazeluri
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

În emisiunea ”Doctor de bine” de la Pro TV, Mihaela Bilic a dezvăluit motivele pentru care consideră mezelurile a fi o „super carne”. Potrivit medicului, „mezelurile sunt un fel de super-carne”, dar „cantitatea face diferența”. În plus, trebuie să fim foarte atenți la etichete dacă vrem să consumăm produse de calitate.

Mihaela Bilic, medic
Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic

„Mezelurile sunt un fel de super-carne, adică pe unele etichete producătorii și scriu asta. Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță, ci efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust.

Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne. Prin afumare, prin deshidratare, pierd apa și atunci concentrează proteinele și grăsimea. Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame.

Dacă nu știm să fim sau dacă n-avem un cuțit bun să le tăiem subțire, le putem lua gata feliate. În 100 de grame de salam sunt mai mult de 30 de felii. Deci, o felie de pâine cu patru-cinci feliuțe de salam este un deliciu. Cantitatea face diferența”, explică medicul.

Mihaela Bilic: Avem trei sferturi din lista de ingrediente care n-au nicio legătură cu alimentația

„La polul celălalt, există mezeluri și de foarte proastă calitate. Uitați-vă pe etichetă. Avem trei sferturi din lista de ingrediente care n-au nicio legătură cu alimentația. Sunt mai degrabă chimice. Nu-ți vine să crezi că ai tot felul de agenți de îngrășare. Cu siguranță și prețul reflectă lucrul ăsta.

Există și mezeluri fierte. Șunca, de exemplu, este un produs fiert. Înseamnă pulpa de porc care a fost pusă la fiert și atunci n-are nevoie de agenți chimici ca să fie apoi feliată. Ea conține mult mai multă apă și atunci aici porția crește. Deci nu mai avem 30 de grame, avem spre 50-70 de grame. Să fie carne, trebuie să conțină grăsime.

Crenvurștii nu pot fi dietetici, avem nevoie de acea slăninuță care să dea consistența aceea și gustul minunat, mai ales în cazul copiilor. 30% din rația calorică trebuie să fie reprezentată de grăsime. Deci nu dăm alimentație dietetică copilului pentru că el are nevoie de grăsime și de făinoasă să crească. Un produs curat pe etichetă înseamnă carne, grăsime, condimente și atât. Deci obligatoriu de citit eticheta. Nu este corect să spunem că mezelurile nu sunt nesănătoase. Trebuie doar să le alegem corect și în momentul în care alegem un produs de calitate și gustul ne satisface”, conchide medicul Mihaela Bilic în cadrul emisiunii „Doctor de bine” de la Pro Tv.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel