Sari la conținut

Medic, desre obiceiul care duce la scăderea colesterolului. Pași pe care trebuie să-i urmezi

colesterol ridicat
Sursă foto: Getty Images
obiceiuri care scad colesterolul

Medic, desre obiceiul care duce la scăderea colesterolului. Nivelul ridicat al colesterolului este cunoscut sub numele de hipercolesterolemie. Aceasta poate crește riscul de boli cardiace și vasculare, precum ateroscleroza și atacurile de cord. Este important să monitorizăm nivelurile de colesterol și să adoptăm un stil de viață sănătos pentru a reduce acest risc.

Astfel, este recomandat să avem o alimentație echilibrată, să facem exerciții fizice regulate și să evităm obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool. De asemenea, medicul poate prescrie medicamente pentru a controla nivelurile de colesterol, în funcție de necesitate.

Colesterolul, o formă de grăsime esențială vieții

colesterolul rau
Sursă foto: Getty Images

Puțini dintre noi știu însă că nu doar schimbarea alimentației duce la un nivel al colesterolului optim, ci și obiceiurile zilnice pe care le avem.

”Nu contează colesterolul total, important este să avem HDL-ul mare!

Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții importante în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D. Trebuie știut că alimentația furnizează doar 20% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte fiind sintetizat intern, de către ficat.

Colesterol bun sau colesterol rău
Există 2 tipuri de colesterol:

LDL sau colesterol “rău”, o moleculă mare și ușoară, bogată în colesterol numită “cărăușul de aprovizionare”; ea transportă colesterolul de la ficat la celule și îl depune pe pereții arterelor.
HDL sau colesterol “bun”, o moleculă mică și grea care duce înapoi la ficat colesterolul în exces din celule, pentru a fi eliminat/refolosit (cărăușul de curățare).
Creșterea fracției LDL peste 160mg/dl și a colesterolului total peste 250mg/dl mărește riscul de boli cardiovasculare. În schimb fracția HDL are rol protector, cu cat nivelul ei este mai mare, cu atât e mai bine (minim 40mg/dl).

Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală
Riscul de boli cardiovasculare este evaluat în funcție de raportul LDL/HDL și este considerat satisfăcător dacă valoarea este mai mică sau egală cu 4,5. Obiectivul trebuie să fie nu atât scăderea nivelului de LDL-colesterol, cât creșterea celui de HDL. Un nivel al HDL-ului mai mare de 80mg/dl oferă protecție cardiovasculară indiferent de valoarea colesterolului total și a LDL-colesterolului!

Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală: carne, mezeluri, brânzeturi, ouă, unt. Impactul dietei asupra nivelului colesterolului din sânge este de numai 10%. Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra nivelului colesterolului, mult mai important decât consumul de grăsimi animale.

Dr. Bilic: Obiceiurile care duc la un nivel optim al colesterolului

O dietă bogată în fibre (cereale integrale, leguminoase și legume), cu aport mare de calciu (produse lactate cu maxim 10% grăsime), pește gras si fructe oleaginoase (semințe, nuci, alune) are efect pozitiv asupra colesterolului.

Stilul de viață sănătos cu practicarea regulată a mișcării, evitarea consumului excesiv de alcool și eliminarea fumatului au ca rezultat un nivel optim al colesterolului din sânge indiferent de alimentație!”, scrie medicul pe o rețea socială.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel