Sari la conținut

Medic diabetolog: aceste alimente provoacă diabet. Evitați-le cât se poate de mult!

Diabetul de tip 1
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
În trecut, medicii credeau că diabetul de tip 1 era în întregime genetic. Cu toate acestea, nu toți cei care suferă de diabet de tip 1 au antecedente familiale.

Din cuprinsul articolului

Schimbările stilului de viață pot ajuta la prevenirea apariției diabetului de tip 2, cea mai frecventă formă a bolii. Prevenirea este deosebit de importantă dacă în prezent aveți un risc crescut de diabet de tip 2 din cauza excesului de greutate sau a obezității, a colesterolului ridicat sau a unui istoric familial de diabet.

Dacă ați fost diagnosticat cu prediabet – glicemie crescută care nu atinge pragul diagnosticului de diabet zaharat – modificările stilului de viață pot preveni sau întârzia debutul bolii.

A face câteva schimbări în stilul tău de viață acum te poate ajuta să eviți complicațiile grave de sănătate ale diabetului în viitor, cum ar fi afectarea nervilor, rinichilor și inimii. Niciodată nu este prea târziu pentru a începe.

„În prezent, diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi prevenit, factorii implicați în apariția procesului autoimun de distrugere a celulelor beta pancreatice fiind încă studiat.

În apariția diabetului zaharat de tip 2 sunt implicați o multitudine de factori, cel care influențează cel mai mult fiind stilul de viață modern, alimentația nesănătoas și sedentarismul.

Recomandările de stil de viață sănătoas includ: alimentația sănătoasă, activități fizice regulate – măcar 30 minute sport în fiecare zi, respectarea orelor de somn (8h/noapte), limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat, combaterea stresului.

Respectați cele trei mese principale ale zilei și nu săriți peste micul dejun; reduceți consumul de grăsimi și evitați consumul de alimente prăjite; consumați zilnic 2 litri de apă; reduceți consumul de dulciuri, sucuri, sare, grăsimi saturate etc.

Consumați alimente variate în proporția corectă la mese, legume și fructe, carne slabă –pui și pește, lactate degresate etc”, a spus medicul Andreea Petrică, medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice la Cabinetul de DZMB din Ambulatoriul Integrat din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu pentru Adevărul.

Pierderea în greutate reduce riscul de diabet. Oamenii dintr-un studiu amplu și-au redus riscul de a dezvolta diabet cu aproape 60% după ce au pierdut aproximativ 7% din greutatea corporală cu schimbări în exerciții și dietă.

glicemie

Asociația Americană de Diabet recomandă ca persoanele cu prediabet să piardă cu cel puțin 7% până la 10% din greutatea corporală pentru a preveni progresia bolii. Mai multă pierdere în greutate se va traduce în beneficii și mai mari.

Stabiliți un obiectiv de pierdere în greutate bazat pe greutatea corporală actuală. Discutați cu medicul dumneavoastră despre obiectivele și așteptările rezonabile pe termen scurt, cum ar fi pierderea de 1 până la 2 kilograme pe săptămână.

„Un rol important în prevenirea, dar și în tratamentul diabetului zaharat îl are și controlul asupra greutății prin evitarea creșterii ponderale și scădere ponderală la persoanele supraponderale sau obeze, scăzând în aceste fel insulino rezistentă – fenomenul principal implicat în declanșarea diabetului”, a spus dr. Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Mananca alimente sanatoase din plante

Plantele furnizează vitamine, minerale și carbohidrați în dieta ta. Carbohidrații includ zaharuri și amidon – sursele de energie pentru corpul tău – și fibre. Fibrele alimentare, cunoscute și sub denumirea de furaj grosier sau în vrac, sunt acea parte a alimentelor vegetale pe care corpul dumneavoastră nu o poate digera sau absorbi.

Alimentele bogate în fibre promovează pierderea în greutate și scad riscul de diabet. Mănâncă o varietate de alimente sănătoase, bogate în fibre, care includ:

  • Fructe, cum ar fi roșiile, ardeii și fructele din copaci
  • Legume fără amidon, cum ar fi verdeața cu frunze, broccoli și conopida
  • Leguminoase, cum ar fi fasole, năut și linte
  • Cerealele integrale, cum ar fi pastele și pâinea integrală, orezul integral, ovăzul integral și quinoa

Beneficiile fibrelor includ:

  • Încetinirea absorbției zaharurilor și scăderea nivelului de zahăr din sânge
  • Interferează cu absorbția grăsimilor alimentare și a colesterolului
  • Gestionarea altor factori de risc care afectează sănătatea inimii, cum ar fi tensiunea arterială și inflamația
  • Te ajută să mănânci mai puțin, deoarece alimentele bogate în fibre sunt mai sățioase și bogate în energie

Evitați alimentele care sunt „carbohidrați răi” – bogate în zahăr, cu puține fibre sau nutrienți: pâine albă și produse de patiserie, paste din făină albă, sucuri de fructe și alimente procesate cu zahăr sau sirop de porumb bogat în fructoză.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel