Sari la conținut

Medic: Două ingrediente populare care pot crește riscul de accident vascular cerebral

semne infarct
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt afecțiuni care pot pune viața în pericol și care apar atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă temporar.

În majoritatea cazurilor, acest lucru se întâmplă ca urmare a unui cheag de sânge, dar accidentele vasculare cerebrale pot fi cauzate și de spargerea unui vas de sânge.

La fel ca în cazul multor probleme medicale, riscul general de a suferi un accident vascular cerebral poate fi influențat de dieta dumneavoastră.

Un medic a vorbit în exclusivitate pentru Express.co.uk despre alimentele pe care trebuie să le evitați din acest motiv.

Doctorul Deborah Lee, de la farmacia online Dr. Fox, a avertizat asupra riscurilor excesului de zahăr și sare din alimentația noastră.

„Alimentele bogate în zahăr duc la creșterea bruscă a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce provoacă apoi pofta de mai mult zahăr.

„Alimentele bogate în zahăr sunt legate de obezitate, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială.”

Pentru a reduce consumul de zahăr, ea a recomandat citirea etichetelor alimentelor și alegerea opțiunilor cu conținut scăzut de zahăr.

Alimentele cu conținut scăzut de zahăr sunt clasificate ca alimente care conțin cinci grame sau mai puțin de zahăr total la 100 g.

Zahăr

Dietele bogate în zahăr cresc riscul de accident vascular cerebral, a sfătuit ea.

Dr. Lee a explicat: „Într-un studiu recent din 2023, pentru fiecare creștere cu cinci procente a aportului caloric total de zahăr, a existat o creștere cu 10 procente a riscului de accident vascular cerebral.

„Acest lucru se referea la „zaharuri libere”, care sunt toate zaharurile adăugate la alimente de către producători și include, de asemenea, zaharuri de casă, cum ar fi mierea, siropul și orice sucuri de fructe – dar nu și zaharuri „non-libere” găsite în mod natural în fructe, legume și produse lactate.

„A mânca prea mult zahăr înseamnă că de multe ori mâncați zahăr în loc să mâncați ceva mai sănătos.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Sare

Sarea este un factor major care contribuie la hipertensiunea arterială – unul dintre factorii declanșatori ai unui accident vascular cerebral.

„Atunci când tensiunea arterială este prea mare, crește riscul de rupere a unui vas de sânge cerebral – ceea ce duce la o hemoragie cerebrală – un accident vascular cerebral”, a declarat Dr. Lee.

„Sarea este adesea ascunsă în alimente. Un adult mediu consumă între nouă și 12 g de sare pe zi – de două ori mai mult decât cantitatea recomandată de cinci grame pe zi.

„Într-o analiză recentă a studiilor medicale din BMJ, trecerea la un înlocuitor de sare – care conține mai puțină clorură de sodiu și mai mult potasiu – a redus atât tensiunea arterială sistolică, cât și diastolică și a dus la o reducere cu 11% a riscului de accident vascular cerebral și atac de cord.”

„DASH înseamnă abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea arterială. S-a demonstrat că dieta DASH scade tensiunea arterială și reduce riscul de accident vascular cerebral cu 12%.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel