Sari la conținut

Medic gastroenterolog: 5 remedii naturale pentru constipatie. „Acestea sunt lucruri care fac constipația mai îngrijorătoare și este important să excludem o afecțiune gravă de bază”

probleme digestive
Sursa: arhiva Doctorul Zilei
Cum să tratezi și să previi constipația

Când ești constipat, nu trebuie să-l ignori acest simptom. Balonarea și disconfortul abdominal care rezultă din lipsa scaunului pot fi inconfortabile, iar efortul pentru a elimina scaunul tare poate fi de-a dreptul dureros. Nu trece mult până când ești gata să încerci aproape orice pentru a-ți readuce mișcările intestinale la normal.

„Există multe povești ale bătrânilor despre lucruri care ajută la constipație”, spune dr. Neeharika Kalakota, medic gastroenterolog la Houston Methodist. „Uleiul de ricin este un remediu popular de încercat acasă, de exemplu.”

Ar fi grozav dacă rezolvarea constipației ar fi la fel de ușoară ca băutul unui pahar de apă cu ulei de ricin – oricât de neapetisant ar părea pentru cei mai mulți dintre noi. Dar dr. Kalakota spune că soluția mai bună sunt schimbările stilului de viață care ajută la prevenirea constipației în primul rând.

„Nimic nu poate înlocui o dietă sănătoasă, hidratarea și exercițiile fizice”, spune dr. Kalakota.

Și când aveți nevoie de mai multă ameliorare imediată a constipației, există o serie de medicamente fără prescripție medicală, în principal laxative.

Iată cum să ameliorați constipația și când este cazul să vă prezentați la medic:

  1. Mănâncă suficiente fibre

„Primul lucru pe care îl recomand este să-ți modifici dieta”, spune dr. Kalakota. „Este esențial să te asiguri că mănânci multe fructe proaspete, legume și cereale integrale pentru a preveni constipația.”

Aceste alimente nu sunt doar surse mai sănătoase de energie pentru corpul tău, ele conțin fibre – o cheie nutritivă pentru menținerea deșeurilor în mișcare prin tractul gastro-intestinal și promovarea mișcărilor intestinale regulate.

„Este recomandat ca bărbații să primească aproximativ 30 de grame de fibre pe zi, iar femeile 20-25 de grame pe zi”, spune dr. Kalakota.

Acest lucru poate să nu sune prea mult, dar doar aproximativ 7% dintre adulți îndeplinesc în prezent aceste recomandări zilnice de fibre, potrivit Societății Americane pentru Nutriție.

Alimentele bogate în fibre care ajută la constipație includ:

  • Legume, cum ar fi dovleceii, broccoli, varza de Bruxelles, bame, sparanghel, ciuperci, morcovi, kale și spanac
  • Fructe, în special kiwi, prune uscate, avocado, zmeură, mure, curmale, pere, portocale, caise și mere
  • Cereale integrale, inclusiv quinoa, paste din grâu integral, fulgi de ovăz, pâine integrală și orz
  • Fasole și linte, cum ar fi fasole neagră, fasole albă, mazăre despicată, linte, fasole pinto, năut, mazăre cu ochi negri și edamame
  • Nuci, în special migdale și fistic, semințe de chia, semințe de in și semințe de dovleac
sursa foto arhiva doctorul zilei
  1. Bea multă apă

Pe lângă ajustarea dietei, dr. Kalakota subliniază și importanța consumului suficient de apă.

„Măriți-vă aportul de lichide la cel puțin 64 de uncii pe zi, atâta timp cât nu aveți alte afecțiuni de sănătate care să vă oblige să mențineți aportul de apă mai mic decât atât”, recomandă dr. Kalakota.

Sfaturile pentru a rămâne hidratat includ:

  • Poartă o sticlă de apă cu tine și sorbi din ea pe tot parcursul zilei
  • Bea un pahar de apă la micul dejun, prânzul și cina
  • Faceți apa mai puțin „plictisitoare” încercând apă spumantă neîndulcită sau adăugând fructe, legume și ierburi proaspete în apă
  • Gustări cu alimente care conțin multă apă, cum ar fi castraveți, țelină, pepene verde, căpșuni și portocale
  1. Fă sport în mod regulat

Activitatea fizică este, de asemenea, esențială pentru prevenirea constipației. În general, se recomandă ca adulții să facă aproximativ 150 de minute de mișcare pe săptămână. În special pentru mișcările intestinale regulate, antrenamentele nu trebuie să fie deosebit de solicitante.

„Mersul, în special, ajută la stimularea intestinului să se miște”, adaugă dr. Kalakota. „Este important să faci o cantitate bună de exerciții dacă te lupți cu constipația”.

  1. Folosiți un laxativ osmotic pentru a ajuta la înmuierea scaunului

Schimbările de stil de viață de mai sus pot ajuta la corectarea constipației și la prevenirea revenirii acesteia. Dar atunci când sunteți deja constipat și aveți nevoie de alinare, trebuie luate în considerare medicamente fără prescripție medicală.

„Laxativele osmotice, cum ar fi polietilenglicolul, sunt un tip ușor de laxativ și o primă alegere excelentă”, spune dr. Kalakota. „Aceste medicamente funcționează prin atragerea apei în colon, ceea ce înmoaie scaunul și îl face mai ușor să treacă”.

Deoarece acest tip de laxativ nu este absorbit de organism, efectele secundare sunt mai puțin frecvente. Cu toate acestea, poate dura două până la trei zile pentru ca un laxativ osmotic să funcționeze – așa că, dacă aveți nevoie de o ușurare mai imediată, poate doriți să alegeți un laxativ stimulant.

  1. Luați un laxativ stimulant pentru o ușurare mai rapidă

O altă opțiune fără prescripție medicală este laxativele stimulatoare. Ele stimulează mușchii din pereții tractului gastrointestinal să se contracte, accelerând mișcările intestinale. Laxativele simulante funcționează mult mai repede decât laxativele osmotice – între 6-12 ore, în funcție de tipul specific – dar pot avea și efecte secundare incomode.

„Deoarece laxativele stimulante determină colonul să împingă scaunul, ele pot provoca efecte secundare precum crampe și diaree”, adaugă dr. Kalakota.

Semnele că este timpul să vă vedeți medicul pentru a vorbi despre constipație

Dacă încă mai aveți mișcări intestinale rare sau dureroase după câteva săptămâni, consultați-vă medicul.

Dr. Kalakota subliniază că constipația cronică – definită ca constipație care durează mai mult de patru săptămâni – este încă adesea cauzată de lipsa de fibre sau apă. Dar dacă remediile pentru stilul de viață și medicamentele fără prescripție medicală pentru constipație nu oferă o ușurare, medicul dumneavoastră poate revizui ceea ce ați încercat, poate face ajustări recomandate și, dacă este necesar, poate lua în considerare alte tratamente.

„Există o serie de medicamente pe bază de rețetă pe care le putem folosi pentru a trata constipația cronică”, explică dr. Kalakota. „Dar de obicei așteptăm să trecem la acestea până când oamenii nu au reușit modificările dietei și medicamentele eliberate fără prescripție medicală, deoarece opțiunile de prescripție au efecte secundare neplăcute, cum ar fi crampe și diaree”.

Și, deși este rară, chiar și o criză ocazională de constipație ar putea fi un motiv pentru a vă consulta medicul, inclusiv dacă:

  • Este o schimbare foarte bruscă pentru tine
  • Există sânge în scaun
  • De asemenea, aveți dureri abdominale severe, greață sau vărsături
  • Aveți antecedente familiale de cancer de colon

„Acestea sunt lucruri care fac constipația mai îngrijorătoare și este important să excludem o afecțiune gravă de bază”, spune dr. Kalakota.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel