Sari la conținut

 Medic gastroenterolog, detalii importante despre un tip de cancer agresiv

cancer de colon
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Pierderea în greutate poate să reducă riscul de cancer de colon

 Un medic gastroenterolog român a oferit detalii importante despre un tip de cancer frecvent al bărbaților: „Faptul că cineva în familie a avut cancer de colon este un semnal de alarmă”

Cancer de colon, simptome. reprezintă o afecțiune malignă a ultimei părți a intestinului gros, segmentul final al tubului digestiv.

„Cancerul de colon poate fi prevenit”, afirmă medicul gastroenterolog Florentina Ioniță Radu a oferit cele mai importante detalii despre acest tip de cancer.

„Spre deosebire de alte tipuri de cancere, este foarte facil să poţi să ştii dacă vei avea cancer de colon. Leziunile precursoare pot fi vizualizate şi pot fi tratate prin îndepărtare. Nu apar brusc. Cancerul de colon poate fi diagnosticat şi tratat încă din faza precursoare.

Există câţiva factori predispozanţi. În primul rând, încărcarea genetică – cei care au avut rude cu cancer în familie au şanse mai mari să dezvolte cancer de colon. Cei care au anumite boli cu transmitere genetică – de exemplu polipii, polipoza intestinală.

Dar sunt şi factori de mediu care determină apariţia cancerului – ritmul de viaţă, modul de alimentaţie, diverse vicii pe care le avem”, a spus medicul gastroenterolog Florentina Ioniță Radu, la DC Medical.

Există un semnal de alarmă: Faptul că cineva în familie a avut cancer de colon este un semnal

Pentru cancerul de colon, carnea roşie în mod deosebit este un factor de risc

„Rude apropiate înseamnă mamă, tată, fraţi, surori, până la bunici. Dacă se întâmplă ca pe această filiaţie să fi avut un cancer de colon, recomandarea este să se facă screening şi eventual o colonoscopie pentru aparţinătorii direcţi, în special pentru rudele de gradul I. S-a întâmpla să descoperim cancer de colon şi la cei care aveau mătuşi sau unchi care au avut cancer de colon. Faptul că cineva în familie a avut cancer de colon este un semnal de alarmă”, a mai spus medicul.

„Pentru cancerul de colon, carnea roşie în mod deosebit este un factor de risc. De asemenea, sedentarismul, o alimentaţie care nu este echilibrată, în sensul în care care trebuie să aibă o cantitate suficientă de fibre.

Fibrele permit să ai un tranzit intestinal suficient, să îţi menţii microbiota intestinală. Este foarte important ce mănânci, cum mănânci şi care este proporţia alimentelor”, a spus Florentina Ioniță Radu.

Fumatul în apariţia cancerului

„Fumatul este un factor de risc. În principal, cred că rolul primordial pe care îl are fumatul în apariţia cancerului este că modifică oxigenarea corpului. Gradul de oxigenare scade”, a spus medicul.

Există un dezechilibru

„Cancerul de colon este un dezechilibru intre producţia de celule care învelesc intestinul gros şi degradarea lor. Aceste celule se reînoiesc tot timpul cu o rată destul de mare şi ele trebuie îndepărtate.

Schimbare în multiplicarea genetică

Trebuie să fie un echilibru între ce se produce şi ce se îndepărtează. Datorită anumitor factori, există un dezechilibru – se produce mai mult decât se îndepărtează. În momentul în care producţia creşte şi creşte frecvenţa de producere a acestor celule, are loc o schimbare în multiplicarea genetică”, a mai sus Florentina Ioniță Radu.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: