Sari la conținut

Suplimente pentru a încetini degenerarea legată de vârstă

camin de batrani
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Batrani intoxicați cu o substanta pentru dezinsectie

Suplimente pentru a încetini degenerarea maculară legată de vârstă! Prevenirea pierderii vederii tocmai a devenit mult mai sigură. Un supliment alimentar care conține luteină și zeaxantină este atât mai eficient în încetinirea avansării degenerescenței maculare legate de vârstă, cât și mai sigur decât un supliment care conține betacaroten, potrivit unei noi cercetări.

Ambele formulări de suplimente conțin, de asemenea, vitamina C, vitamina E, cupru și zinc.

Beta-carotenul, luteina și zeaxantina sunt toate tipuri de carotenoizi, sau pigmenți care dau plantelor precum dovleacul, porumbul și roșiile culorile portocalii, galbene sau roșii. Studii anterioare au arătat că, deși beta-carotenul a fost capabil să încetinească evoluția degenerescenței maculare, acesta a crescut riscul de cancer pulmonar la persoanele care sunt sau au fost fumătoare. Luteina și zeaxantina încetinesc progresia mai mult decât beta-carotenul și nu cresc riscul de cancer pulmonar.

Aceste constatări se bazează pe 10 ani de date provenite din urmărirea unui studiu amplu numit AREDS2, Age-Related Eye Disease Studies, care a evaluat cea mai nouă formulă.1 Studiul original AREDS, început în 1992, a testat un supliment care conținea 15 miligrame de beta-caroten și a constatat o încetinire semnificativă a progresiei degenerescenței maculare, potrivit verywellhealth.com.

Schimbarea formulării

Când AREDS a început în anii 1990, cercetătorii nu știau prea multe despre carotenoizi. Dar știau că carotenoizii erau probabil importanți pentru protejarea vederii, deoarece se concentrează în retină.

Potrivit cercetătorului AREDS, Paul S. Bernstein, MD, PhD, beta-carotenul a fost studiat în anii ’90 deoarece a fost comercializat ca supliment într-o perioadă în care luteina și zeaxantina nu erau disponibile pe scară largă.

„Studiul [nou] a fost liniștitor pentru mine, în calitate de cercetător în domeniul carotenoizilor, [deoarece arată] că carotenoizii nu sunt creați la fel”, a declarat pentru Verywell Bernstein, care în prezent este profesor de oftalmologie și științe vizuale la Facultatea de Medicină a Universității din Utah. „Beta-carotenul este un actor rău atunci când este administrat în doze foarte mari. Luteina și zeaxantina se comportă foarte diferit, chiar dacă diferă cu doar doi oxi-geni de beta-caroten.”

Betacarotenul care se găsește în alimente nu reprezintă o problemă pentru fumători sau foști fumători. Iar consumul unei diete bogate în carotenoizi nu este periculos.

„Suplimentarea plus faptul de a fi un fost sau actual fumător de țigări este ceea ce face acea ecuație dezastruoasă a cancerului pulmonar”, a declarat pentru Verywell Emily Chew, MD, cercetător principal al AREDS2. Chew este director al Diviziei de Epidemiologie și Aplicații Clinice din cadrul Institutului Național de Oftalmologie.

„Scopul nostru cu AREDS2 a fost de a crea o formulă de supliment la fel de eficientă care să poată fi folosită de oricine, indiferent dacă fumează sau nu”, a spus Chew.

Cercetarea echipei sale a urmărit 3.882 dintre cei 4.203 participanți inițiali la AREDS2 timp de încă cinci ani, începând cu 2012. În rândul participanților la studiu care au primit o formulă de supliment cu beta-caroten, 6 din 637 de nefumători (0,94%) și 32 din 711 foști fumători (4,5%) au dezvoltat cancer pulmonar.1

În comparație, în rândul celor care au primit suplimente cu luteină și zeaxantină, 4 din 606 nefumători (0,66%) și 17 din 735 de foști fumători (2,3%) au dezvoltat cancer pulmonar.

Formula cu luteină/zeaxantină a redus riscul de progresie a degenerescenței maculare cu 26%.

Ar trebui ca toată lumea să ia un supliment alimentar cu luteină și zeaxantină?

„Mergeți mai întâi la medicul dumneavoastră”, a spus Chew. „Dacă nu aveți degenerescență maculară intermediară legată de vârstă (AMD), nu vă va ajuta și este doar un cost suplimentar”.

Chew sugerează să mâncați o dietă sănătoasă, cum ar fi dieta mediteraneană, și să încorporați uleiuri mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline și pește de două ori pe săptămână.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel