Din cuprinsul articolului
Secretele longevităţii. Unii oameni trăiesc mai mult decât alții (datorită genelor), dar menținerea unui stil de viață sănătos este una dintre principalele modalități de a vă crește speranţa de viață. Dr Eric Berg, autor de best-seller și influencer în promovarea sănătății, dezvăluie mai multe metode dovedite științific prin care omul modern poate să îmbătrânească sănătos şi chiar să trăiască până la 100 de ani.
De altfel, experţi estimează că octogenarii şi chiar centenarii reprezintă grupul demografic cu cea mai rapidă creștere din populația lumii, numărul acestora dublându-se aproximativ la fiecare 10 ani, începând cu anii 1970.
Cum medicina şi știința justifică longevitatea?
Când oamenii trăiau în peșteri, jumătate dintre nou-născuți murea înainte de vârsta de 30 de ani. În 1840, speranţa de viaţă a crescut la 35 ani. Așadar, în zecile de mii de ani dintre viața în peșteri și mijlocul secolului 19, am obținut— de atunci— progrese în medicină. Apropo, toată lumea pe atunci mânca organic.
Apoi, pe măsură ce timpul a trecut… oamenii au început să trăiască din ce în ce mai mult. Și întrebarea este, este totul din cauza științei și medicinei? Pentru că în mintea celor mai mulți oameni, știința și medicina sunt vaccinuri, antibiotice și medicamente, nu-i așa? Totuşi, creşterea longevităţii a avut loc înainte de utilizarea pe scară largă a vaccinurilor și de invenția antibioticelor.
Medicul american a dezvăluit într-un podcast că, de fapt, creșterea mare a longevitații a avut loc din cauza instalațiilor sanitare și a igienei: „Inginerii au curățat canalizarea din orașe și nu au făcut-o doar în America, au făcut-o în Franța, Marea Britanie, diferite țări, fapt ce a dus la creșteri similare în longevitate pur și simplu din cauza acestui fapt omis. Pe atunci, peste jumătate dintre copii mureau înainte de a împlini 15 ani.
Dacă luăm acele date și le excludem din această formulă matematică, ai vedea că longevitatea ar fi mult, mult mai mare. Și asta se datorează faptului că majoritatea acestor copii mureau din cauza unor infecții, holeră, tifoidă și dizenterie, care aveau o componentă comună: diaree cronică.
Așadar, odată ce situațiile de canalizare și apă potabilă au fost curățate, acele condiții au dispărut pur și simplu. Acum, este absolut adevărat că medicina a intervenit apoi cu antibiotice și a prelungit viața. Nu există nicio îndoială. Dar întrebarea cea mare este aceasta. Dacă vorbim despre longevitate, vrem să gestionăm boala? Sau vrem să creăm sănătate? Acestea sunt două lucruri complet diferite.
Când gestionezi bolile, nu corectezi cauzele pentru că trebuie să iei în continuare medicamente. Ești dependent de anumite medicamente pentru a menține boala sub control. Adică, în acest moment, avem capacitatea de a face pe toată lumea să trăiască până la 100 de ani. Pur și simplu îi punem pe suport vital, nu-i așa, și îi menținem în viață.
Dar ce se întâmplă cu calitatea? Calitatea vieții cuiva? Personal, vreau să trăiesc doar atât timp cât am calitatea sănătății mele. Nu vreau să ajung într-un azil de bătrâni cu demență și tot felul de probleme, unde oamenii trebuie să-mi schimbe scutecele și să mă îmbrace și să mă hrănească. Asta nu este viață. Trebuie să creştem calitatea existenței”.
Prioritate: flexibilizarea metabolismului și a balanţei hormonale
Specialistul în sănătate şi nutriţie a explicat că cel mai important lucru este flexibilizarea metabolismului și a balanţei hormonale, care afectează întreg organismul.
„Facem astfel încât să ai o toleranță enormă la stres și să te poți adapta la viață mult, mult mai bine. Având un sistem nervos parasimpatic foarte puternic. Așa că atunci când te duci la somn, ei bine, intri într-un somn plăcut… solid, opt ore, și te trezești simțindu-te odihnit.
O bună stare de sănătate implică, de asemenea, menținerea masei musculare pe măsură ce îmbătrânești, pentru că există un lucru numit masă musculară legată de vârstă sau sarcopenie. Asta este ceea ce se întâmplă multor oameni, unde pierzi masa musculară și o mare parte din sănătatea ta se duce pe apa sâmbetei. Așadar, calitatea somnului este foarte importantă.
Microbiomul intestinal este şi el foarte important. Asigurându-te că nu acumulezi grăsime viscerală, adică grăsimea din jurul abdomenului, este super important. Și apoi să comparăm și să contrastăm asta cu îngrijirea medicală. Dacă ai o problemă de somn, ei îți vor da practic doar un medicament. Crește asta calitatea somnului? Nu, doar îți permite să fii inconștient pentru o perioadă mai lungă de timp.
Adică, chiar și tensiunea arterială. Corectează ei tensiunea arterială? Nu, doar o scad. Subțiază sângele. Îți dau beta-blocante pentru a bloca această enzimă. Așa că tensiunea ta arterială scade. Și apoi să luăm refluxul acid sau balonarea sau indigestia, nu-i așa?Rezolvă medicamentele antiacide ceva? Nu, doar suprimă simptomul până când ai efecte secundare și ai nevoie de mai multe medicamente”, este de părere dr Berg.
De ce este Japonia polul longevităţii pe Terra?
Medicul a luat ca reper ţările asiatice, în special Japonia, renumită pentru numărul mare de persoane care au atins şi chiar depăşit vârsta de 100 de ani. Mai exact, în prezent, au 95.119 oameni care trăiesc peste 100 de ani: „Ce este atât de unic în Japonia? Primul lucru care iese în evidență… este sistemul lor școlar. Au un program educațional foarte unic în domeniul alimentației și nutriției care este impus printr-o lege. Acești copii sunt educați de dieteticieni. Care nu sunt aproape deloc influențați de industria alimentelor nesănătoase, așa cum sunt în America. Așa că, de fapt, îi învață pe acești copii o cantitate imensă de informații excelente despre alimente și nutriție de la o vârstă fragedă.
Acest lucru îi va ajuta pe termen lung. Îți poți imagina dacă ai mâncat sănătos ca copil? Mi-aș fi dorit să fi mâncat sănătos ca copil. Am mâncat doar junk.(…) În Japonia se consumă orez, care este mai puțin rafinat. Nu este modificat genetic, așa că nu conține glifosat… Apoi, pește și carne. Consumă produse din soia fermentată, supă și legume și alge marine, care sunt pline de iod. Un lucru interesant despre japonezi este că ei consumă mai mult sare decât americanii, dar consumă și mai mult potasiu. Și dacă te uiți cu adevărat la problema de a avea doar sare de masă, este pur și simplu pentru că nu o consumi împreună cu celălalt mineral pentru a ajuta la echilibrarea acesteia.
Oamenii care sunt sensibili la sare sunt de fapt deficienți în potasiu. Dacă consumi suficient potasiu împreună cu sodiu, nu vei avea probleme cu tensiunea arterială sau cu creșterea riscului de accident vascular cerebral, deoarece există ceva în corpul tău numit pompa sodiu-potasiu care hrănește toate celulele cu ceea ce au nevoie pentru a crea bateria din interiorul celulei. Oamenii din Japonia consumă de asemenea mult soia fermentată, una dintre cele mai bune surse de vitamina K2.
Nu doar că ajută la întărirea oaselor și la prevenirea pierderii osoase, cum ar fi în prevenirea osteoporozei sau osteopeniei, ci împiedică acumularea calciului în artere. Alimentele fermentate sunt super importante. Ei consumă mult ceai verde. Fitonutrienții din ceaiul verde sunt literalmente pe primul loc în ceea ce fac pentru sănătatea ta. Previn cancerul ca un antiinflamator, te ajută să scapi de toxinele din ficat. Așadar, adăugarea mai multor ceaiuri verzi la o parte din mesele tale ar fi importantă ( se pare că stimulează gena FOXO3, gena longevității).
Un alt principiu pe care l-am descoperit despre japonezi este că, practic, mănâncă până când sunt cam 80% sătui. De asemenea, o persoană merge zilnic, în medie, peste 6.000 de pași, în Japonia”.
Atenţie la rezistența la insulină!
Dr Eric Berg atrage atenţia că rezistența la insulină este că o cauză principală în spatele multor boli cronice— de la ficatul gras la diabetul de tip 2: „Îşi verifici periodic nivelul de zahăr din sânge, nu? Care poate fi normal timp de literalmente 15 până la 20 de ani, în ciuda cantității de zahăr pe care o consumi. Și asta se datorează faptului că insulina intră acolo ca nebuna și absoarbe tot zahărul din fluxul tău sanguin, făcându-l normal.
Dar verifică vreodată medicii insulina? Nu. Ei se concentrează pe zahărul din sânge, așa că o să o rateze. Mai există un test specific – hemoglobina glicată sau A1C. Acesta măsoară media zahărului din sânge pe o perioadă de trei luni, bine? Așadar, este doar un test pentru a verifica celulele roșii din sânge pentru a vedea cât zahăr este legat de ele. Când ai stadiile incipiente ale rezistenței la insulină, A1C-ul tău ar putea fi normal timp de 10 până la 15 ani.
Ce trebuie să faci este să verifici insulina ta pe nemâncate. Este un indicator mult mai bun al a ceea ce se întâmplă cu adevărat. Din păcate, medicii nu verifică asta. Și aș recomanda să o menții sub valoarea de 7 sau poate sub 5.
Cum o menții scăzută? Printr-o dietă săracă în carbohidrați. Evită zahărul și amidonul ascuns din alimente. Așadar, cu alte cuvinte, aici, șase, evită zahărul, dar şi produsele bogate în amidon industrial: pâinea rafinată, pastele, cerealele, biscuiții, vafele, clătitele”.
Postul intermitent curăţă corpul de celulele deteriorate
O altă metodă pentru a creşte longevitatea este autofagia. În context, expertul în nutriţie argumentează că acesta este modul în care corpul repară proteinele și părțile celulare deteriorate: „Așadar, dacă ai avea un mecanism de curățare care poate menține acele celule curate și reînnoite, ai trăi mult mai mult. Și cum faci asta? Cu post intermitent regulat și posturi prelungite periodice. Ar trebui să faci cel puțin un post de 48 sau 72 de ore”.
De asemenea, medicul recomandă anumite suplimente de vitamine şi minerale, care pot îmbunătăţi reacțiile biochimice din organism: „B1, B2, B3, B5, coenzima Q10, mineralele în cantități foarte mici, mangan, zinc, iod, cupru și magneziu. Acestea sunt atât de vitale pentru ca mitocondriile să funcționeze. Dacă ai prea multă mâncare nesănătoasă, mitocondriile nu vor funcționa. Ar putea fi câteva motive pentru care mitocondriile nu funcționează corect. Și apoi, pe deasupra, dacă consumi ulei de semințe, asta poate afecta cu adevărat funcția mitocondriilor. Așadar, trebuie să eviți uleiul de soia, uleiul de porumb, uleiul de rapiță”.
Dr Berg a punctat, în context, faptul că sistemul nostru imunitar devine mai puternic atunci când ne îmbolnăvim și permitem corpului să depășească infecția. În plus, este importantă expunerea la soare și un nivel adecvat de vitamina D: „Dacă vrei cu adevărat să te protejezi și să te întărești și să trăiești mai mult, vrei un nivel de vitamina D de 60-80 de nanograme pe mililitru”.
Nu în ultimul rând, medicul a punctat şi importanţa conexiunilor sociale pentru longevitate: „Când izolezi pe cineva, devine singur, iar sentimentul de singurătate nu este bun pentru longevitate. De aceea, când cineva își pierde o persoană dragă, are ceea ce se numește sindromul inimii frânte. Riscul de a avea un atac de cord crește cu până la 2.000% în prima săptămână. Așadar, este foarte stresant. Din păcate, toată lumea trebuie să treacă prin asta. Așa că vrei să ai suficientă condiție fizică pentru a trece prin asta și a supraviețui, din cauza acestui lucru, acestui cuvânt numit hormesis. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă a pune un stres scurt, mic, în corp pentru a determina corpul să se adapteze și să devină mai puternic”.

