luni, noiembrie 28, 2022

Crește în lume numărul îmbolnăvirilor de hepatită acută de origine necunoscută la copii – până acum au fost raportate 190 de cazuri, cele mai multe în Marea Britanie.

Şi la noi în țară a fost identificat un caz la o fetiță de 5 ani, internată de la începutul lunii.

Specialiștii Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor încă încearcă să clarifice situația generată de aceste cazuri severe de hepatită înregistrate la copii care au între o lună și 16 ani, iar investigații se fac în toate țările care au înregistrat cazuri.

Te-ar mai interesa: Gripă, VSR sau COVID? Ce ar trebui să știe părinți...

Specialiștii spun că o posibilă cauză a acestei afecțiuni ar putea fi o legătură cu o infecție provocată de un adenovirus, pentru că nu a fost identificat niciunul dintre virușii hepatici cunoscuţi până în prezent.

Ministerul Sănătății a oferit câteva informații despre cazul din România. Fetița de 5 ani nu a avut contact cu alte persoane diagnosticate cu această afecțiune și nu a călătorit în străinătate.

Medicii precizează că nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi.


Ce spune medicul infecționist Adrian Marinescu

Medicul infecționist Adrian Marinescu subliniază că la nivel global aceste cazuri de hepatită de cauză necunoscută sunt foarte puține în comparație cu numărul cazurilor de hepatite date de virusuri cunoscute.

Te-ar mai interesa: Cauza și simptomele arterelor înfundate. Cardiolog...

Specialistul nu ia în calcul varianta în care acest tip de hepatită ar fi un efect post-COVID și constată că, mai degrabă, îmbolnăvirile au apărut după o perioadă lungă în care situația sanitară a impus o serie de măsuri stricte de protecție generate de pandemie.

Până vor exista mai multe date, părinții trebuie să poată recunoaște semnele hepatitei și să ceară imediat ajutor de specialitate, a precizat pentru Radio România Constanța medicul infecționist Claudia Cambrea.

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci semințe de floarea-soarelu...

Claudia Cambrea: Când un copil are tulburări digestive şi când este astenic, atunci trebuie neapărat să se prezinte la medicul de familie sau la un ambulatoriu de specialitate. Ca părinte nu prea aveți ce să faceți când are aceste semne, trebuie să mergeți imediat la medic. Sunt foarte multe cazuri severe şi de aceea trebuie copiii să fie supravegheați.

Şi medicul pediatru Mihai Craiu scrie pe o rețea de socializare că respectarea normelor de igienă a mâinilor și spălarea alimentelor sunt extrem de importante.

Te-ar mai interesa: Renunță la aceste alimente ca să înfometezi celule...

El însă subliniază că părinții trebuie să fie foarte atenți la dozele de Paracetamol administrate copiilor. Supradozarea acestui medicament poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private